Hlavní obsah

Vzdát se neutrality přinutilo Ukrajinu NATO, tvrdí Moskva

Moskva

Náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov prohlásil, že k rozhodnutí zrušit svůj dosavadní neutrální status donutily Ukrajinu státy Severoatlantické aliance. Řekl to ve středečním rozhovoru s agenturou Interfax. Ukrajinský parlament o zrušení neutrality a o zájmu o členství v NATO rozhodl v úterý. Podle Antonova to „ještě více zhorší nynější situaci”.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ukrajinští vojáci na východní Ukrajině

Článek

"Rozhodnutí ukrajinského parlamentu vzdát se neutrálního statusu ještě více zhorší již tak složitou situaci," citovala Antonova agentura Reuters. "Země NATO kvůli tomuto kontraproduktivnímu rozhodnutí činily na Kyjev nátlak, aby se Ukrajinu pokusily změnit ve frontovou linii konfrontace s Ruskem."

Již v úterý kritizoval rozhodnutí ukrajinského parlamentu ruský premiér Dmitrij Medveděv. Podle něj byl krok ukrajinských zákonodárců unáhlený a navíc znamená, že se Ukrajina stává možným vojenským rivalem Ruska.

O vstup do NATO Ukrajina prozatím několik let žádat nebude, nejdříve chce přejít na standardy a regule aliance. Rozšiřování NATO nicméně Rusko považuje za ohrožení své bezpečnosti.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou v současné době na bodu mrazu, neboť Ukrajina a Západ obviňují Kreml z podpory proruských separatistů na Donbasu. Rusko tato nařčení odmítá.

Reklama

Související články

Kyjev: Povstalci ustupují od frontové linie

Od frontové linie na východoukrajinském Donbasu se o víkendu stáhla hlavní část povstaleckých jednotek, oznámil v pondělí ukrajinský armádní analytik Dmytro...

Výběr článků

Načítám