Hlavní obsah

Španělsko bude poprvé soudit člena královské rodiny

Madrid
Aktualizováno

Princezna Cristina půjde jako první člen španělské královské rodiny před soud. Tamní justice v pondělí rozhodla, že sestra španělského krále Felipeho VI. bude obžalovaná z daňového podvodu v souvislosti s kauzou svého manžela. Ten podle vyšetřovatelů zpronevěřil státní finance prostřednictvím převodů peněz z jím vedené nadace na účty vlastní firmy. Cristina byla spolumajitelkou společnosti.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělská princezna Cristina

Článek

Obviněním princezny Cristiny se prodlužuje nepříjemný skandál, který trápí španělskou královskou rodinu a výrazně snižuje oblibu krále Felipeho VI., poznamenala agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Princezna Cristina i její manžel Iňaki Urdangarin, bývalý vrcholový hráč házené, jakákoli obvinění odmítají.

Kauzou se španělské orgány zabývají už čtyři roky a kvůli angažmá příslušníků královské rodiny jde o ostře sledovaný případ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská princezna Cristina odchází od souduVideo: Reuters

Naposledy začátkem listopadu soud v Palma de Mallorca zamítl další stíhání princezny za závažnější trestný čin praní špinavých peněz, možnost procesu kvůli daňovým podvodům ale nechal ve hře. V pondělí soud na Baleárách zahájení soudního projednávání definitivně nařídil.

Daňové podvody se týkají nadace Nóos, z níž podle vyšetřovatelů Urdangarin nezákonně získal částku ve výši několika miliónů eur. Tu prý převedl na účet společnosti Aizoon, kterou jeho manželka spoluvlastnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská princezna Cristina na záběrech z roku 2004Video: Reuters

Proces se členem královské rodiny je ve Španělsku něčím nebývalým, od obnovení monarchie v roce 1975 se nyní příslušník královského rodu zapletl s justicí vůbec poprvé. Devětačtyřicetiletá Cristina se kvůli vyšetřování už delší dobu neúčastní žádných oficialit a chyběla i na červnové korunovaci svého bratra, který letos na španělském trůnu nahradil svého otce Juana Carlose.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám