Hlavní obsah

Ruský ministr zahraničí Lavrov mluvil s Kerrym, kritizoval Washington i Kyjev

Moskva

Nový americký zákon o sankcích proti Rusku kvůli Ukrajině může nadlouho podlomit možnosti normální spolupráce mezi Washingtonem a Moskvou, varoval v pátek šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v telefonátu se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Oznámila to agentura TASS. Ruský ministr také kritizoval návrh zrušit neutrální postavení Ukrajiny.

Foto: Reuters

Ministři zahraničí USA a Ruské federace John Kerry a Sergej Lavrov (vpravo) se před několika dny setkali v Římě.

Článek

Zákon o protiruských sankcích nedávno schválený Kongresem kvůli podpoře Ukrajiny a zvýšení tlaku na Rusko ve čtvrtek podepsal americký prezident Barack Obama, ale s tím, že zatím nových restrikcí nevyužije. Naopak je připraven již uplatněné sankce zmírnit, pokud Moskva „podnikne kroky ke zmírnění napětí způsobeného její agresí proti Ukrajině”.

Obama netajil svoje výhrady k iniciativě Kongresu z minulého týdne, aby byly vytvořeny podmínky pro rozšíření sankcí zaměřených na osoby a firmy vyvolávající nestabilitu na Ukrajině. Zákon také otevírá dveře k dodávkám zbraní Ukrajině, což prezident považuje za nevhodné v době, kdy panují zvýšené naděje na diplomatické urovnání krize na východě Ukrajiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lavrov také kritizoval jako konfrontační čtvrteční návrh ukrajinského prezidenta Petra Porošenka parlamentu, aby zrušil neutrální postavení Ukrajiny. Podle agentury TASS ale dodal, že ostrá Porošenkova prohlášení o zrušení neutrality, vyhnání Ruska z řad stálých členů Rady bezpečnosti OSN či o hospodářské blokádě povstaleckého Donbasu na východě Ukrajiny „nejsou ničím jiným, než daní té rétorice, po které baží válkychtivá strana v Kyjevu.” Podle něj se sám Porošenko snaží urovnat konflikt.

Ve zdůvodnění Porošenkova návrhu se uvádí: „Neutrální status Ukrajiny, který byl zakotven v zákoně o principech vnitřní a zahraniční politiky, se ukázal jako neúčinný, pokud jde o ochranu před vnější agresí a nátlakem.” Prezident zdůraznil, že jeho země „opět nabere kurz směrem k začlenění do euroatlantického bezpečnostního prostoru”. Přímo o NATO ale nemluvil. Moskvě vadí rozšiřování NATO na východ.

Reklama

Výběr článků

Načítám