Hlavní obsah

Italský komik chce opustit euro, plánuje referendum

– Řím

Italské protestní Hnutí pěti hvězdiček (M5S), které vede komik Beppe Grillo, vyzvalo ve čtvrtek k uspořádání referenda o opuštění jednotné evropské měny eura. A to nejen v Itálii, ale i ve zbytku eurozóny. Podle této strany, která ztrácí na popularitě a hledá téma, kde by bodovalo, je euro „nedemokratické” a stejně odsouzené k záhubě. Hnutí za pouhé dva dny údajně shromáždilo 50 tisíc podpisů podporujících výzvu k referendu.

Foto: Alessia Pierdomenico, Reuters

Italský komik Beppe Grillo na archivním záběru

Článek

„Právě se potápíme. Můžeme snad myslet jinak? O záchranném plánu? Nemáme na vybranou, musíme uvažovat o něčem jiném,” citovala Grilla agentura AFP. Podle vůdce hnutí si italská vláda pořád ještě neuvědomuje, že se už ocitla nad propastí.

„Evropské měně je souzeno zmizet. První, kdo pochopí tuto situaci, na tom jako první také vydělá a bude moci opět zase volně dýchat,” doplnil Luigi di Maio, který je podle AFP označován za budoucího Grillova nástupce.

Podle hnutí M5S by návrat k liře vrátil Itálii její svébytnost. Národní měna by sice podle představitelů organizace ztratila na euru odhadem 25 až 30 procent, ale reprezentovala by skutečnou hodnotu italské ekonomiky. Činitelé M5S ale neupřesnili, jak by se země vypořádala se svými dluhy, které by zůstaly v eurech, a narostly by do ještě mohutnějších rozměrů.

Od voleb z února 2013, kdy hnutí obdrželo 25 procent hlasů, čelí M5S poklesu popularity. V letošních volbách do Evropského parlamentu mělo přes 21 procent hlasů a od té doby jeho podpora podle průzkumů veřejného mínění dál klesala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám