Hlavní obsah

Krize potrvá nanejvýš dva roky, uklidňuje Rusy Putin

– Moskva • Aktualizováno
Novinky, rei

Ruský prezident Vladimir Putin věří, že krize rublu nepotrvá dlouho. V nejhorším to může být dva roky, prohlásil ve čtvrtek během výroční tiskové konference v Moskvě. Měnovou krizi podle něj vyprovokovaly vnější faktory.

Putin: Musíme se soustředit na pomoc lidem, kteří ji opravdu potřebují

 
Článek

„Při tom nejpesimističtějším vývoji by mohla situace trvat maximálně dva roky,“ prohlásil Putin. Dodal, že ruská měna a ekonomika z potíží jistě vybřednou.

„Je zcela nevyhnutelné, že bude následovat vzestup, protože bude zachován růst světové ekonomiky, a to se týká i naší,“ vysvětlil Putin. Světová ekonomika podle něj bude potřebovat další energetické zdroje a Rusko se chystá energetický sektor diverzifikovat. Je ale možné, že Moskva bude muset zavést rozpočtové škrty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Putin přesto připustil, že Rusko mohlo dříve učinit opatření, která by nynější krizi mírnila.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin přichází na klíčovou tiskovou konferenci

„Neudělali jsme mnoho, co jsme měli za 20 let konjunktury udělat, a to diverzifikovat hospodářství,“ prohlásil Putin, zřejmě v narážce na přílišnou závislost země na těžbě a cenách ropy. Ty v poslední době výrazně klesly. Ruský prezident uvedl, že sankce mohou za nynější potíže z 25 až 30 procent .

Ruské úřady však podle Putina s krizí bojují, jak mají. „Centrální banka i vláda přijímají adekvátní opatření. Máme příslušné plány a program,“ podotkl Putin poté, co na úvod svého vystoupení vyjmenoval řadu pozitivních makroekonomických ukazatelů (růst HDP za deset měsíců roku o 0,7 – možná 0,6 – procenta, nezaměstnanost do 5,5 procenta, růst průmyslové výroby a porodnosti).

Reklama

Související témata:

Související články

Situace je kritická, přiznalo Rusko

První náměstek guvernéra ruské centrální banky Sergej Ševcov ve středu přiznal, že situace rublu je kritická. Dodal, že centrální banka bude pokračovat...

Výběr článků

Načítám