Hlavní obsah

Nicholas Winton dostal nejvyšší vyznamenání československých rotariánů

Maidenhead (Británie)

Sir Nicholas Winton ve středu na radnici v anglickém Maidenheadu osobně převzal nejvyšší vyznamenání československých rotariánů, cenu Tomáše Bati. Potvrdil to prezident Rotary clubu Olomouc-City Jan Krejčí, který zachránci stovek československých židovských dětí ocenění v jeho domovském městě slavnostně předal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sir Nicholas Winton

Článek

"Sira Nicholase Wintona si velmi vážím od doby, kdy jsem se dozvěděl o jeho činech. Tím, jak skromně a pokorně žil a o svých činech nemluvil, je vzorem pro celou společnost," uvedl Krejčí.

"Celý život se řídil rotariánským heslem Service Above Self (Služba bez ohledu na sebe)," řekl Krejčí. Zdůraznil, že Sir Nicholas Winton vykonal i další záslužné činy, například když v Maidenheadu založil domov pro seniory.

Kromě ceny Tomáše Bati ve formě certifikátu, plakety a odznaku 105letý Winton převzal také diplom potvrzující jeho čestné členství v Rotary clubu Olomouc-City. Podle Krejčího se vyznamenaný v nadsázce otázal, zda nebude muset platit členské příspěvky a byl ubezpečen, že nikoli.

"Docela nás překvapil, když použil větu 'Neumím česky'," podělil se Krejčí s dalším zážitkem ze středečního ceremoniálu, jehož se účastnili mimo jiné i starosta anglického města a prezident místního Rotary clubu.

Zachránil přes 600 dětí

Sir Nicholas Winton zachránil 669 převážně židovských dětí z okupovaného území Československa před transportem do koncentračních táborů tím, že jim zajistil odjezd vlakem do Spojeného království.

Cenu Tomáše Bati udělují čeští rotariáni za nejušlechtilejší činy pro lidskou společnost a za vysoce etické a humánní skutky. Ocenění pro Sira Nicholase Wintona schválila distriktní konference Rotary České republiky a Slovenské republiky letos 18. května.

Rotary International je celosvětovou organizací vedoucích osobností z podnikatelských a odborných kruhů, které poskytují humanitární služby a pomoc svým spoluobčanům, prosazují ve všech oblastech vysoké etické zásady a napomáhají vytváření vzájemné důvěry a míru na celém světě.

Samotný Sir Nicholas Winton je s dobročinnou a humanitární organizací Rotary International dlouhodobě spojen. Působil jako prezident klubu v Maidenheadu a byl uveden do Mírové síně slávy Rotary.

Sir Nicholas Winton, jehož královna Alžběta II. do šlechtického stavu povýšila v roce 2002, je rovněž držitelem českých státních vyznamenání. V roce 1998 mu prezident České republiky Václav Havel a udělil řád T. G. Masaryka a letos mu český prezident Miloš Zeman propůjčil nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva.

Reklama

Výběr článků

Načítám