Hlavní obsah

Generální stávka ochromila Belgii. Nejezdí autobusy, nevycházejí noviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Generální stávka na protest proti rozpočtovým škrtům a hospodářským a sociálním reformám nové pravicové vlády v pondělí ochromila Belgii. Paralyzovala hlavně dopravu - letiště nepřijímají ani neodbavují žádné lety, zastavila se železniční a městská hromadná doprava. Zavřené jsou školy i továrny a v nemocnicích funguje jen pohotovost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Belgii ochromila generální stávka Video: Reuters

 
Článek

Odbory před stávkou ohlásily, že „nemají na vybranou“ poté, co vláda premiéra Charlese Michela začala prosazovat plán na úsporu 11 miliard eur v příštích pěti letech.

Čtyřiadvacetihodinová stávka začala v dopravě již v neděli večer. V důsledku zastavení práce leteckých dispečerů nepřistálo ani nevzlétlo na letištích od 22.00 žádné letadlo. Na mezinárodním bruselském letišti to znamená zrušení 600 letů. Ředitel letiště Charleroi hovoří o „skutečné katastrofě".

Foto: ČTK/AP

Prázdné bruselské letiště Zaventem

Protest se dotkl i leteckého spojení s Prahou. Podle mluvčí pražského letiště Mariky Janouškové zrušili dopravci v pondělí tři páry letů mezi Bruselem a českou metropolí.

Jako by se zastavil život

Vlaky se také zastavily již v neděli večer. Po celý pondělní den se nepočítá s provozem rychlovlaků, které zemi spojují s Francií, Británií, Nizozemskem a Německem. Ve valonských i vlámských městech nejezdí podle AFP žádné autobusy, tramvaje či metro. Odbory řidičů kamiónů pohrozily zablokováním dálnic. Zastavení práce postihlo školy, školky, věznice, úřady, podniky i média. Neočekává se vydání deníků ani vysílání rozhlasu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Liduprázdné nádraží v Bruselu

Zastavila se nebo přinejmenším zpomalila činnost v průmyslu, v poštovních službách a sběru odpadků. Zaměstnavatelé vyzvali úřady, aby zasáhly proti stávkovým hlídkám, které brání dostat se na pracoviště lidem, kteří pracovat chtějí.

Generální stávkou vrcholí dosavadní několikatýdenní kampaň za zrušení vládních plánů. Už začátkem listopadu demonstrovalo v Bruselu na 120 000 lidí.

Odbory však varovaly, že protesty budou pokračovat i v roce 2015, pokud vláda úsporná opatření neodvolá nebo alespoň neupraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám