Hlavní obsah

Kerry a Lavrov jednali tři hodiny o blízkovýchodní krizi

Řím

Přes tři hodiny jednali v neděli v Římě ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov. Jednání bylo věnováno zejména situaci na Blízkém východě a možnostem urovnání izraelsko-palestinského konfliktu. Ministři podle amerických diplomatů diskutovali i o syrské krizi a podpoře příměří na východě Ukrajiny. O obsahu jejich jednání zatím nejsou známy žádné podrobnosti.

Foto: Reuters

Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry (vpravo) a Sergej Lavrov na jednání v Římě

Článek

Kerryho jednání s ruským partnerem je součástí snahy USA o koordinaci diplomatických kroků na půdě OSN. V pátek Kerry jednal s šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem, v pondělí má na programu schůzku s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a ministry zahraničí Británie, Francie a Německa. Washington chce při těchto jednáních dosáhnout sblížení stanovisek při přípravě budoucí možné rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Podle ruských i amerických zdrojů bylo jednání Kerryho a Lavrova věnováno i situaci na Ukrajině. Téma války v Donbasu bylo dnes také obsahem telefonické konference mezi ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle francouzské prezidentské kanceláře se shodli na potřebě "institucionalizovaného řešení" krize v Donbasu s důrazem na zachování územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny.

Porošenko evropské státníky informoval, že od počátku nového příměří, které platí od 9. prosince, na východě Ukrajiny nezahynul jediný člověk, i když klid zbraní se opakovaně porušuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám