Hlavní obsah

Dopady sankcí: Propad rublu likviduje Rusy s dolarovými hypotékami

– Moskva

Prudký propad kurzu rublu k dolaru dostal do kritické situace Rusy, kteří si v letech 2007 a 2008 vzali tehdy výhodnější dolarové půjčky. Několik desítek z nich v pátek protestovalo před sídlem ruské centrální banky v Moskvě, kde žádali stát o pomoc.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Demonstranti v Moskvě s hesly "Spaste naši rodinu před kurzem dolaru", "centrální banko, ukradla jsi nám budoucnost" a "My a naše děti - budoucí bezdomovci a otroci dluhů".

Článek

Podle moskevského rozhlasu je v Moskvě asi dvacet tisíc lidí, kteří si vzali hypotéku v dolarech kvůli nižšímu úroku a delší době splácení. Kvůli znehodnocování ruské měny se výše jejich měsíčních splátek v krátké době v násobcích zvýšila.

Měsíční splátky jsou několikanásobně vyšší než loni. Za byt v ceně kolem šesti miliónů rublů (2,3 miliónu korun) mají teď zadlužené rodiny zaplatit až 26 miliónů (deset miliónů korun).

„Stát posílá peníze na Krym, financuje olympiádu a cizině dluhy odpouští,” stěžovala si moskevskému rozhlasu jedna z postižených s odkazem na nedávnou Putinovu cestu do Uzbekistánu, při níž ruský vůdce nechal odepsat takřka celý dluh ve výši 890 miliónů dolarů (19,5 miliardy Kč).

Podle agentury TASS se do situace vložili poslanci ruského parlamentu, kteří chtějí sepsat žádost centrální bance, aby zadluženým rodinám pomohla. Banky, u nichž si půjčky sjednali, jim pomoc odmítly.

Jako Maďaři

Ruská vláda podle postižených rodin před sedmi lety ujišťovala veřejnost, že měnové výkyvy jsou nepravděpodobné a kurz je pevný. Stabilita měny byla jedním z hlavních výdobytků prezidentské éry Vladimira Putina na ekonomickém poli. Rubl ale v poslední době tvrdě postihuje krize na Ukrajině provázená sankcemi Západu, překvapivě nízká cena ropy, která je hlavním exportním artiklem Ruska, a slabý výkon ruské ekonomiky. Od počátku roku ztratil rubl víc než třetinu své hodnoty.

Rusko ale není první zemí, kde se lidé dostali do problémů kvůli hypotékám ve valutách. V mnohem větším rozsahu tento problém postihl Maďary, kteří si půjčovali ve Švýcarsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám