Hlavní obsah

Ukrajinské příměří: Porošenko si pochválil den bez obětí, umírali ale gardisté

Canberra/Kyjev
Aktualizováno

Na východní Ukrajině nastalo teprve teď skutečné příměří, prohlásil v pátek ukrajinský prezident Petro Porošenko. Uvedl, že vůbec poprvé za sedm měsíců bojů nepadl ani nebyl zraněn jediný ukrajinský voják. Porošenko nicméně přiznal, že příměří je křehké. Později se ale ukázalo, že dva lidé zahynuli.

Foto: Edgar Su, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Mám pozitivní zprávy. Dnes poprvé po sedmi měsících máme 24 hodin skutečné příměří na Ukrajině. Neumíte si představit, jak je to pro mě důležité. Toto je první noc, kdy nebyl zabit nebo zraněn ukrajinský voják,“ prohlásil Porošenko během své návštěvy Austrálie.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko podle listu Ukrajinska pravda před polednem napsal, že v noci byli při porušení příměří v obci Pavlopil asi 25 kilometrů od Mariupolu zabiti dva gardisté a další dva vážně zraněni.

Podle Porošenka je ale příměří „velkým nakročením k míru a stabilitě na Ukrajině“, citovala jej agentura AAP.

Nový klid zbraní platí v Donbasu od úterý, na mnoha místech ale střelba pokračovala a Kyjev ve čtvrtek ohlásil, že v posledních 24 hodinách přišel o tři vojáky a osm dalších bylo zraněno.

Porošenko nicméně přiznal, že příměří nemusí vydržet: „Všechno je to tak křehké, ale modlím se, aby tento proces pokračoval.“ Svými dalšími výroky k tomu však nepřispěl.

Lidové republiky jsou podle Porošenka teroristické 

Porošenko současně v Austrálii uvedl, že samozvané republiky na východě Ukrajiny by měly být označeny za teroristické organizace.

Řekl to v souvislosti se svým vyjádřením k sestřelení malajsijského Boeingu 777: „Rozvědka naznačuje, že byla vypálena protiletadlová raketa systému Buk M, která byla dopravena na Donbas z Ruska i s posádkou.“

Rusko vidí naději 

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova  je naděje na mír na Ukrajině. „Objevila se šance na mír na Ukrajině. S potížemi, ale přesto zavládlo příměří, režim zastavení palby,” citoval TASS šéfa ruské diplomacie. Lavrov řekl, že tak vznikl konstruktivní základ pro pokrok i v dalších otázkách, včetně ekonomické obnovy Donbasu, tedy východu Ukrajiny, a politického dialogu.

Tento politický dialog by podle ruského ministra „měl vést k ústavní reformě s účastí všech regionů a politických sil, k čemuž se ukrajinská vláda zavázala již v dubnu”.

Kdy by se v Minsku mohla sejít kontaktní skupina pro urovnání krize na Donbasu, ale neupřesnil.

Ukrajina trojnásobně navyšuje vojenský rozpočet

Ukrajinské ministerstvo obrany požaduje na příští rok 50 miliard hřiven, což je asi 75 miliard korun. Uvedl to ministr obrany Stepan Poltorak. Jde o trojnásobnou částku oproti současné. „Rozpočet na končící rok tvořilo 15 miliard a 11 miliard z rezervního fondu. Garantovaný rozpočet na příští rok činí padesát miliard, ten předkládá ministerstvo obrany,“ řekl Poltorak.

Podle ministra budou peníze použity na výstavbu nových jednotek, na zřízení speciálních sil, čtyř operačních velitelství pro řízení armády na základě teritoriálního principu. Podle něj by 6,5 miliardy šlo na pořízení zbraní, přičemž za 5,7 miliardy by se měly pořídit od domácích firem. Ještě na začátku roku bylo v armádě 130 000 lidí, nyní je jich 232 tisíc, přičemž cílový počet tvoří 250 000.

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko uvedl, že podle něj separatisty financují bývalí ukrajinští funkcionáři z doby vlády Viktora Janukovyče a podnikatelé a oligarchové, kteří utekli do Ruska: „Terorismus financují nyní na Donbasu za prvé ti, kteří utekli a sedí v Moskvě, je to bývalý prezident a ti z jeho blízkých kruhů, a byznysmeni, zvláště Kurčenko.”

Konflikt na východní Ukrajině si podle OSN vyžádal nejméně 4300 mrtvých. Téměř milión lidí kvůli němu musel opustit své domovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám