Hlavní obsah

Příbuzným islamistů v Čečensku vypálili domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Groznyj/Moskva

Domy příbuzných islamistů, kteří podle čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova nedávno stáli za útoky v hlavním městě Grozném, vypálili žháři. Stalo se tak krátce poté, co Kadyrov vyzval k potrestání jejich rodin. V Moskvě se ve čtvrtek kvůli tomu strhla potyčka během tiskové konference humanitárních organizací, které útok odsoudily.

Foto: ČTK/AP

K potrestání rodin útočníků vyzval čečenský prezident Ramzan Kadyrov.

Článek

Odveta za útok v centru Grozného se udála ve vesnici Jandi, která leží asi 30 kilometrů jihozápadně od čečenské metropole. Právě v Jandi žijí rodiny údajných atentátníků z islamistické organizace Kavkazský emirát. Jejich boje s policií v Grozném z minulého týdne si vyžádaly 25 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v čečenské metropoli GroznyjVideo: Reuters

Čečenský prezident Kadyrov krátce po incidentu v Grozném podle Rádia Svobodná Evropa prohlásil, že sousedé a rodiče teroristů musí nést odpovědnost a jejich domy musí být zničeny do základů.

Kadyrov také řekl, že ho v této souvislosti absolutně nezajímá mínění takzvaných ochránců lidských práv.

Na tiskovce létala vajíčka

Když pak ve čtvrtek na tiskové konferenci v ruské metropoli Moskvě kritizovaly žhářské útoky lidskoprávní organizace za účasti šéfa hnutí Memorial Alexandra Čerkasova, zástupkyně Human Rights Watch Taťjany Lokšinové a člena prezidentské Rady pro lidská práva Igora Kaljapina, strhla se mela.

Agresivně naladění čečenští aktivisté nepřipustili žádnou diskusi. Vzduchem začala létat vejce a útok doprovázely hrubé urážky. „Naštěstí nedošlo k ničemu horšímu,“ řekl pak agentuře Interfax Čerkasov a dodal: „Přivolali jsme policii.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám