Hlavní obsah

Malala Júsufzaiová převzala Nobelovu cenu míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání Malala Júsufzaiová a indický bojovník za práva dětí Satjárthí převzali ve středu v Oslu Nobelovu cenu za mír. Vyznamenaní převzali příslušnou medaili, diplom a rovnoměrně si mezi sebe rozdělí finanční odměnu ve výši osm miliónů švédských korun (zhruba 22 miliónů korun).

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Malala Júsufzaiová přebírá Nobelovu cenu míru.

Článek

Sedmnáctiletá dívka je nejmladší laureátkou Nobelovy ceny za mír v dějinách. Júsufzaiová i Satjárthí cenu dostali za to, že riskují své životy v boji za práva dětí. Předseda Nobelova výboru Thorbjörn Jagland před předáním ceny prohlásil, že všechny děti mají právo na dětství a vzdělání místo nucené práce. Podle Jaglanda jsou Pákistánka a Ind, muslimka a hinduista, symboly toho, co svět potřebuje: větší jednoty a bratrství mezi národy.

Před převzetím cen mladá pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání řekla, že zvažuje politickou kariéru: „Chci sloužit své zemi a mým snem je, aby se moje země stala rozvinutou zemí, kde se každému dítěti dostane vzdělání. Pokud mohu posloužit své zemi nejlépe prostřednictvím politiky a tím, že se stanu premiérkou, pak se pro to určitě rozhodnu.“

Dívka řekla, že je pro ní velkou ctí dostat ocenění společně se Satjárthím, který se rovněž zasazuje o práva dětí. „Teď je tato cena pro mě velmi důležitá a opravdu mi dala více naděje, více odvahy a já se cítím silnější než předtím, protože vidím, že mnoho lidí je se mnou,“ prohlásila Malala.

Na společné tiskové konferenci se Satjárthím v úterý Júsufzaiová vyjádřila zklamání nad tím, že se dnešní ceremonie nezúčastní premiéři Pákistánu a Indie. Podle Nobelova výboru je důležité, že Pákistánka a Ind, muslimka a hinduista, společně bojují za vzdělání a proti extremismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám