Hlavní obsah

Esesáka z Oradouru nebudou stíhat, chybí důkazy

Kolín nad Rýnem

Německý soud zastavil stíhání devětaosmdesátiletého Němce obviněného z podílu na válečném vyvraždění francouzské vesnice Oradour-sur-Glane v roce 1944. Podle soudu pro obžalování není dostatek důkazů, informovala v úterý agentura AFP.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident François Hollande (vlevo) a německý prezident Joachim Gauck se drží za ruce v troskách kostela v Oradouru, který zničili nacisté.

Článek

Němce obvinilo počátkem tohoto roku státní zastupitelství v Dortmundu. Bývalý příslušník SS vinu popíral. Tvrdil, že při největším nacistickém masakru civilistů v okupované Francii zachránil život dvěma ženám.

Zemský soud v Kolíně nad Rýnem konstatoval, že neexistuje dostatek důkazů pro to, aby mohl být Werner C. pohnán před soud a obžalován z napomáhání k vraždě. Soud také potvrdil, že podezřelý nepopírá, že ve vesnici byl, ale nadále trvá na tom, že nestřílel ani se jinak na masakru nepodílel.[celá zpráva]

Podle soudu není k dispozici písemný důkaz ani svědecká výpověď, které by potvrdily, že se Werner C. na masakru podílel.

Dortmundské státní zastupitelství muže vinilo z hromadně spáchané vraždy 25 lidí a z napomáhání k vraždě stovek dalších civilistů. V době masakru mu bylo 19 let.

Oradour ležící zhruba 400 kilometrů jižně od Paříže vyhladili nacisté 10. června 1944. Zabili tehdy 642 civilistů, z toho 205 dětí mladších 15 let. Vojáci muže postříleli kulomety, ženy a děti upálili. Pak zapálili všechny domy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám