Hlavní obsah

Bezdomovci na bratislavském nádraží pomáhají cestujícím s kufry

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Skupina bezdomovců od pondělí pomáhá na bratislavském hlavním vlakovém nádraží se zavazadly především starším cestujícím a matkám s dětmi. Na stanici nejsou eskalátory a cestující musí nosit zavazadla k vlakům po schodech.

Bezdomovci na bratislavském nádraží pomáhají cestujícím s kufryVideo: TV Joj

 
Článek

„Je to výborný nápad, že bezdomovci takto pomáhají lidem,“ řekla starší důchodkyně, která vystoupila z vlaku na bratislavském hlavním nádraží a využila služby bezdomovce nosiče.

„Je to vítaná pomoc, především pro nás starší,“ dodává další důchodkyně. Bezdomovci, kteří se do projektu zapojili, jsou oblečeni v modročervených kabátech, na hlavách mají brigadýrky a na rukou bílé rukavice. Služba cestujícím je bezplatná, ale bezdomovci dostanou za svou práci zaplaceno.

„Nosiči byli vybráni z řad prodejců časopisu Nota Bene. Cestujícím pomáhají se zavazadly zatím tři dny v týdnu od rána od devíti do jedné hodiny odpoledne,“ řekla Novinkám Sandra Tordová z občanského sdružení Proti proudu. „Zájem cestujících nás potěšil. Naši nosiči se pro velký zájem ani nezastavili. Trochu jsme se obávali, že lidé budou mít problém svěřit jim zavazadla. Cestující však byli moc milí a jsme jim vděčni za projevenou důvěru,“ konstatovala Tordová.

Jde i o dobrý pocit, přiznává jeden z nosičů

Projekt je jedinečný také tím, že lidé bez domova jsou tradičně v roli těch, kteří potřebují pomoc. „Nyní se situace mění. Vybraní prodejci jsou ti, kteří pomáhají jiným,“ dodala Tordová. Jeden z bezdomovců nosičů si pochvaloval možnost výdělku. „Zatím dostaneme jen 20 až 30 eur, ale doufám, že služba se úspěšně rozběhne, budeme pracovat každý den a budu vydělávat víc,“ říká.

S nápadem zaměstnat bezdomovce jako nosiče přišla jedna z čtenářek časopisu Nota Bene. „Povzdechla si, jak se musí tahat se zavazadly po schodech na nádraží, a napadlo ji, že by bylo úžasné, kdyby tam byli naši prodejci a lidem s kufry pomohli,“ uvedla Tordová.

„Prodával jsem časopis Nota Bene a lidé tím, že ho kupovali, mi pomáhali přežít. Teď jim pomáhám se zavazadly a mám z toho dobrý pocit,“ uvedl bezdomovec nosič Jozef.

Bezdomovci doposud na bratislavském nádraží jen popíjeli alkohol nebo spali. Nepřidávalo to už beztak bezútěšnému vzhledu bratislavského hlavního nádraží, které už léta čeká na rekonstrukci.

Reklama

Výběr článků

Načítám