Hlavní obsah

V Drážďanech demonstrovali zastánci i odpůrci otevřené společnosti

– Drážďany

Tisíce lidí se v pondělí večer v Drážďanech zúčastnily protiislámské demonstrace svolané hnutím Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Podobný počet účastníků dorazil na protidemonstraci uspořádanou pod heslem Drážďany pro všechny. Podle rozhlasové stanice MDR hlídaly situaci v saské metropoli stovky policistů. Mezi účastníky obou akcí nedošlo ke konfliktu.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Odpůrci šíření islámu z hnutí Pegida na demonstraci v Drážďanech

Článek

Policie odhadla počet účastníků shromáždění organizovaného hnutím Pegida na 8800 lidí. Je to tak největší z demonstrací, které Pegida dosud uspořádala. Hnutí podle vlastního vyjádření chce vyjádřit odpor k pronikání islámu do Německa a k potlačování křesťanské tradice.

Drážďanské občanské iniciativy odmítající aktivity Pegida uspořádaly na protest hvězdicový pochod městem ze šesti výchozích bodů k městské radnici s cílem podpořit pestrou společnost. Pochodu se podle policie zúčastnilo na 7000 lidí, zhruba trojnásobek proti očekávání organizátorů. Demonstranti vyjadřovali nesouhlas se stanovisky hnutí Pegida a vyzývali k toleranci.

Foto: Arno Burgi, ČTK/AP

Odpůrci xenofobů v Drážďanech

Pegida organizuje demonstrace v Drážďanech už několik týdnů. Své akce svolává především prostřednictvím internetových sociálních sítí, kde zároveň vyzývá účastníky, aby se na shromážděních zdrželi jakékoli formy násilí. Původně se na demonstracích scházelo jen kolem stovky lidí, postupem času se ale protesty rozrostly a mají tisíce účastníků. Hnutí začínají brát vážně i saští politici; zemský premiér Stanislaw Tillich i jeho zástupce Martin Dulig dnes vyzývali občany, aby se zúčastnili protestních pochodů zaměřených proti hnutí Pegida.

Pegida se na svém profilu na Facebooku označuje za politicky nekorektní hnutí, jehož cílem je zajistit, aby děti mohly vyrůstat v otevřeném a mírumilovném Německu. Uvádí také, že odmítá radikální směry islámu a žádá důsledné dodržování evropské tradice oddělení státu a církve.

Reklama

Výběr článků

Načítám