Hlavní obsah

Kyjev ohlásil nové příměří na východě Ukrajiny

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po čtvrteční poradě s vojenskými veliteli oznámil, že příští úterý začne na Donbasu v souladu se zářijovými dohodami z Minsku „den klidu”. Vzbouřenci předběžnou ústní dohodu o termínu zastavení palby potvrdili.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v parlamentu

Článek

Podle informace publikované na prezidentském webu se účastníci porady zabývali průběhem protipovstalecké operace ATO, která od května probíhá v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země.

Na jednání dorazili ministr obrany Stepan Poltorak, ministr vnitra Arsen Avakov, šéf tajné služby Valentyn Nalyvajčenko a velitelé armádních i bezpečnostních složek.

„Účastníci projednávali plnění úkolů v oblasti ATO a přijali opatření, která jsou nutná pro naplnění minských dohod, zejména Den klidu, který by měl začít 9. prosince. Na poradě byly také vytyčeny další akce pro případ, že povstalci nebudou minské dohody plnit,” uvádí se podle Ukajinské pravdy v prohlášení o poradě. Ve středu by pak mělo začít stahování těžkých zbraní od linie bojů.

Skeptičtí separatisté

Podle ruské agentury RIA Novosti Porošenkův plán na nové příměří opatrně potvrdil šéf luhanských separatistů Igor Plotnickij: "Příslušný dokument ještě nebyl podepsán, dohoda je zatím jen ústní. Slovně padlo datum 9. prosince. Pokud v příštích dnech přijedou a podepíšou to, pak bude příměří."

I předseda parlamentu doněckých separatistů Andrej Purgin konstatoval, že dohody o datu 9. prosince bylo dosaženo, i když vzbouřenci v první reakci uvedli, že upřímnosti ukrajinského závazku ale pochybují.

„V současné době chystáme konkrétní kroky potřebné pro dodržování příměří. Plány na zastavení palby pochopitelně všemožně podporujeme. Pochybujeme ale, že Ukrajina bude dodržovat sliby, které sama dala,” uvedla tisková služba ministerstva obrany samozvané Doněcké lidové republiky.

Dosavadní klid zbraní, na němž se bojující strany dohodly 5. září v běloruském Minsku, se každodenně porušuje.

V posledních době se objevilo několik informací o uzavření lokálních příměří [celá zpráva], i když to u doněckého letitě vydrželo jen jeden den. [celá zpráva]

Zda bude platit dříve dojednané příměří v Luhanské oblasti, jasné není, jsou proti němu kozáci.

Podle některých ukrajinských novinářů jsou hlavními postavami ve vyjednávání ukrajinský generál Volodymyr Askarov a jeho protějšek generál Alexandr Lencov, který je zástupcem vrchního velitele ruských pozemních vojsk. Oba stojí v čele ukrajinsko-ruské komise pro kontrolu příměří, o jejíž aktivizaci se prý osobně zasadil prezident Porošenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám