Hlavní obsah

Orbán je neofašistický diktátor, opřel se do maďarského premiéra McCain

– Washington

Za neofašistického diktátora, který jde na ruku ruskému prezidentovi, označil přední americký senátor John McCain premiéra Maďarska Viktora Orbána. V té souvislosti kritizoval nominaci filmové producentky Colleen Bellové, která před volbami finančně podporovala prezidenta Baracka Obamu, na post velvyslankyně USA v Budapešti.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Bellová, která Obamovi na poslední kampaň přispěla částkou 800 tisíc dolarů, je podle republikánského matadora v Senátu McCaina „naprosto nekvalifikovaná“.

„Nejsem proti politickým nominacím. Rozumím tomu, jak se ta hra hraje. Tady ale máme zemi, která postupuje svoji suverenitu neofašistickému diktátorovi a peleší se s (ruským prezidentem) Vladimirem Putinem, a my tam jako velvyslankyni posíláme producentku (televizního seriálu) Báječní a bohatí,“ prohlásil McCain.

Se svými argumenty ale neuspěl a nominace Bellové byla schválena.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Republikánský senátor John McCain

McCainova slova ovšem nezůstala bez odezvy v Budapešti, kde musel na kobereček k maďarskému ministrovi zahraničních věcí Péteru Szijjártóvi americký chargé d’affaires Andre Goodfriend.

Související téma:

Orbánova strana Fidesz letos vyhrála všechny tři volby – do parlamentu, Evropského parlamentu i obecních zastupitelstev. Orbán, kritizovaný za ústavní změny směřující k autoritářství, se staví proti sankcím EU vůči Rusku a hájil i projekt ruského plynovodu South Stream.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám