Hlavní obsah

Švédsko půjde poprvé za půl století k předčasným volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Švédský premiér Stefan Löfven, který je se svou menšinovou vládou u moci ani ne tři měsíce, ve středu vyhlásil předčasné volby. Parlament totiž odmítl vládní návrh rozpočtu na příští rok, s nímž ministerský předseda spojil důvěru ve svůj kabinet. Informoval o tom server BBC.

Foto: Jonas Ekstromer/TT News Agency, Reuters

Švédský premiér Stefan Löfven

Článek

Budou to první předčasné volby v politicky stabilním Švédsku od roku 1958. Uskuteční se koncem března.

"K tomuto kroku jsem se rozhodl proto, abych voličům umožnil volbu s ohledem na nové politické podmínky," prohlásil po klíčovém hlasování Löfven.

Imigrační politika v jádru sporu

Jeho návrh rozpočtu většina poslanců odmítla a namísto něj podpořila variantní návrh předpoložený opoziční Umírněné koaliční strany. Pro ten zvedlo ruku 182 zákonodárců, zatímco pro vládní návrh pouze 153.

Variantní návrh podpořili i lavírující krajně pravicoví Švédští demokraté, kteří jsou po zářijových volbách se třinácti procenty hlasů třetí nejsilnější stranou v parlamentu. Odmítají údajně příliš benevolentní švédskou imigrační politiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédsko uznalo samostatnou Palestinu

Švédsko od nynějška oficiálně uznává samostatný stát Palestina. Ve čtvrtečním vydání listu Dagens Nyheter to oznámila ministryně zahraničních věcí Margot...

Výběr článků

Načítám