Hlavní obsah

Francouzští poslanci jsou pro uznání palestinského státu

– Paříž

Francouzští poslanci v úterý schválili rezoluci vyzývající vládu, aby uznala Palestinu jako stát. Návrh podpořilo 339 poslanců, proti jich bylo 151. Symbolický krok Národního shromáždění neovlivní diplomatický postoj Francie, ale podle agentury Reuters ukazuje rostoucí netrpělivost Evropy kvůli zamrzlému mírovému procesu na Blízkém východě.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Příslušníci francouzské židovské komunity demonstrují proti uznání Palestiny

Článek

Text vyzývá vládu k „uznání státu Palestina s vyhlídkou na konečné urovnání konfliktu”. Schválení nezávazné rezoluce se v dolní komoře francouzského parlamentu ovládané socialisty čekalo. Její podporovatelé se domnívají, že by tento krok mohl napomoci urychlit mírový proces mezi Palestinci a Izraelci.

Pro Palestince znamená úterní krok francouzských poslanců další důležitou symbolickou podporu.

Palestinu koncem října uznala jako stát švédská vláda. Nezávazné doporučení svým vládám, aby postupovaly stejně, poté odhlasovaly parlamenty Velké Británie, Irska a Španělska.

Francouzská vláda podporuje formování palestinského státu, ale tvrdí, že je příliš brzy na jeho uznání. Nejdřív je podle ní třeba znovu nastartovat mírové rozhovory.

Izrael usiluje o vznik palestinského státu na základě mírové dohody, ale rezoluce, jakou je ta francouzská, odmítá. Izraelské velvyslanectví v Paříži v prohlášení uvedlo, že schválená parlamentní rezoluce jen „oddálí možnost dospět” k mírové dohodě a „vysílá chybný vzkaz vůdcům a národům regionu”.

Francouzský Senát bude o podobném textu navrhovaném vládními socialisty debatovat 11. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám