Hlavní obsah

Papež František navštívil v Istanbulu Modrou mešitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František v sobotu dopoledne dorazil do Istanbulu, který je druhou zastávkou jeho třídenní cesty do Turecka. Na letišti ho přivítal cařihradský ortodoxní patriarcha Bartoloměj, který je hlavou místní pravoslavné církve. Poté papež zamířil do jedné z nejvýznamnějších muslimských svatyní třináctimiliónového města, Modré mešity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na papeže v Istanbulu čekají davy příznivcůVideo: Reuters

 
Článek

Patriarcha Bartoloměj I. se v sobotu s papežem osobně sešel vůbec poprvé, kromě krátkého přivítání na letišti ale oba církevní představitele večer čeká delší setkání a společná ekumenická modlitba.

Františkův pobyt v Istanbulu provázejí přísná bezpečnostní opatření. Centrum města, kde se nachází Modrá mešita a někdejší byzantský chrám Boží moudrosti (Hagia Sofia), kam má papež rovněž namířeno, je prakticky uzavřeno. Podle tureckých médií je v ulicích na 7000 policistů.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František se podepisuje do návštěvnické knihy v muzeu v Istanbulu.

Odpoledne bude František sloužit mši v katolické katedrále svatého Ducha a následně se zúčastní ekumenické bohoslužby v ortodoxním kostele sv. Jiří.

Návštěvu Turecka zahájil papež v pátek v Ankaře, kde se mimo jiné sešel s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ve svém projevu odsoudil extremismus, vyzval k většímu porozumění mezi jednotlivými náboženskými směry a rovněž k pomoci Turecku se zvládnutím problému syrských uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež František zahájil návštěvu Turecka

V pátek v poledne zahájil papež František třídenní návštěvu Turecka. Hlava katolické církve se hned první den setká s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem...

Výběr článků

Načítám