Hlavní obsah

Proruský kandidát na premiéra utekl před volbami z Moldavska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kišiněv

Bohatý proruský politik Renat Usatii, který pomýšlel na křeslo šéfa nové moldavské vlády, odletěl v pátek z Kišiněva prvním letem do Moskvy, prý z obavy před zatčením. Útěk následoval poté, co moldavský soud vyřadil jeho stranu Patria z nedělních voleb, protože je prý financována ze zahraničí. Částka, odpovídající v přepočtu asi 11 miliónům korun, propadla státu.

Foto: Roveliu Buga, ČTK/AP

Obyvatelka Kišiněva před volebním plakátem komunistické strany

Článek

"Přijel jsem na letiště 20 minut před odletem. Už vydali deset příkazů k domovním prohlídkám u kandidátů za Patrii, i zatykač na mě. Jsou tam obvinění z terorismu, extremismu, špionáže, pašování," postěžoval si Usatii, rusky Usatyj, serveru NewsMaker v telefonickém rozhovoru z Moskvy. Z exilu hodlá své přívržence vyzvat k bojkotu voleb.

V neděli má země, hluboce rozdělená mezi stoupence sblížení s Ruskem a se Západem, volit nový parlament. Ruské ministerstvo zahraničí na poslední dění zareagovalo výzvou moldavským úřadům, aby zajistily demokratické hlasování.

Foto: Právo

Ale i tak se mají klání zúčastnit dvě jiné proruské strany, komunisté a socialisté. Výsledek určí, zda postsovětská republika zůstane na cestě proevropských reforem, anebo se přimkne k Rusku.

Vzhledem k ruské agresi na Ukrajině a opětovnému zvyšování ruského vlivu v Gruzii se rozhodování Moldavska jeví geopoliticky důležitější, než by odpovídalo velikosti a hospodářské váze této chudé země, jejíž populace čítá necelé čtyřmi milióny obyvatel a která se nachází mezi Rumunskem a Ukrajinou.

Odštěpenecké Podněstří, ovládané od rozpadu Sovětského svazu ruskými separatisty, touží připojit se k Rusku, které tam má více než tisícovku vojáků, připomněla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám