Hlavní obsah

Na Ukrajině bojovalo na 30 tisíc ruských dobrovolníků, tvrdí ruský poslanec

– Moskva

Na třicet tisíc Rusů bojovalo na východě Ukrajiny na straně separatistů. Uvedl to v rozhovoru pro ruské vysílání Rádia Svoboda ruský komunistický poslanec Vjačeslav Tětěkin, který chce v parlamentu prosadit zákon, aby získali statut veteránů a nebyli stíháni za službu v cizím vojsku.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Zajatí ruští výsadkáři

Článek

„Někteří tam bojovali týden, jiní několik měsíců. Podle informací představitelů (povstalecké) Doněcké a Luhanské lidové republiky frontou prošlo zhruba 30 000 ruských dobrovolníků,” řekl Tětěkin Rádiu Svoboda.

Ruský zákon trestá službu v cizím vojsku až patnáctiletým vězením. Rusové bojující na ukrajinském Donbasu na straně východoukrajinských separatistů ale podle komunisty Tětěkina plní ruské státní zájmy, i když podle něj na Ukrajinu odešli bojovat z vlastní vůle.

Hájili ruské zájmy

S přiznáním statutu válečného veterána je spojena finanční kompenzace, která by ale podle ruského poslance státní pokladnu nezatížila. „Musíme se hlavně postarat o pozůstalé po mrtvých bojovnících a o raněné. Jsou jich stovky, možná tisíce. Tito lidé obhajovali národní zájmy Ruska a stát je povinen se o ně postarat,” řekl Tětěkin.

Moskva v oficiálních prohlášeních důrazně popírá, že by na Donbasu bojovali příslušníci pravidelných jednotek ruské armády. Připouští ale, že na východě Ukrajiny působí ruští „dobrovolníci” včetně vojáků na dovolené.

Na konci léta separatisté tvrdili, že se jich tam vystřídaly na tři tisíce a Moskva většinou uváděla ještě nižší čísla.

Čísla se objevila poté, co byla na Ukrajině zajata skupina ruských výsadkářů, kteří tam údajně zabloudili. [celá zpráva]

Mnozí tam byli podle svědectví rodin vysláni přímo svými veliteli, ale většinou jim doporučili, aby vystoupili z armády. Moskva se chce za každou cenu vyhnout tomu, aby byla právně považována za jednu z bojujících stran.

Pokud ale vystoupí z armády, mohou být nejen stíháni za službu v cizím vojsku. Pokud padnou nebo utrpí zranění, nedostanou oni ani pozůstalí kompenzace, což vyšlo najevo, když se na konci léta objevila první úmrtí výsadkářů z Pskovské oblasti. [celá zpráva]

Pokud ale padnou do zajetí, musí se s nimi zacházet jako s válečnými zajatci. Ženevské konvence z roku 1949 to garantují i kombatantům, kteří bojují v neoznačených uniformách, nesmí ale jít o placené žoldnéře.

Rusko zprávy o padlých nezveřejňuje, prokuratura to zamítla s tím, že jde o státní tajemství. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám