Hlavní obsah

V Británii odsoudili dva bratry za účast na teroristickém výcviku v Sýrii

Londýn

Bratři z Londýna se ve středu stali prvními Brity, kteří byli odsouzeni za absolvování teroristického výcviku v Sýrii. Třicetiletého Mohommoda Nawaze poslal podle serveru BBC britský soud do vězení na čtyři a půl roku, jeho čtyřiadvacetiletého bratra Hamzu na tři.

Foto: Reuters

Odsouzení britští bratři Hamza Nawaz (vlevo) a Mohommod Nawaz

Článek

Bratři se při soudním procesu přiznali k účasti na spiknutí s cílem odjet do teroristického výcvikového tábora islamistů v Sýrii. Starší bratr, který byl v minulosti odsouzen za únos, se také přiznal k nelegálnímu držení zbraně.

Policie je dopadla v přístavu Dover, když se v září vraceli domů. Našly se u nich fotografie a videozáznamy z tábora a také ostrá munice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Modlili se a studovali islám

Do Sýrie i zpět cestovali přes Francii a Turecko. V táboře se podle jejich vlastní dokumentace a záznamů v mobilu několik týdnů modlili, studovali islám a procházeli fyzickým a vojenským výcvikem. Na jedné z fotek je Mohommod Nawaz v maskovacím oděvu a v ruce s automatickou puškou AK-47.

Rozsudek padl v době, kdy vláda začala prosazovat nový protiteroristický zákon, který by kromě jiného měl bránit podobným odjezdům britských občanů za islamisty.

Tito lidé by podle návrhu v případě odjezdu museli být po návratu po dva roky pod policejní kontrolou. Vláda soudí, že takto v poslední době odjelo do Sýrie či Iráku nejméně 500 Britů, kteří by při návratu představovali teroristickou hrozbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám