Hlavní obsah

Breedlove: Rusové jsou na Ukrajině páteří proruských separatistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitel sil Severoatlantické aliance (NATO) v Evropě, americký generál Philip Breedlove ve středu při příležitosti návštěvy Kyjeva obvinil Rusko z jeho údajného operování na východě Ukrajiny. Podle jeho slov je Rusko páteří sil proruských separatistů, jež bojují proti ukrajinským jednotkám.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské stíhačky přiletěly na vojenskou základnu na KrymuVideo: Reuters

 
Článek

Breedlove také vyjádřil znepokojení nad údajnou militarizací poloostrova Krym, který Rusko v březnu anektovalo. Na Krymu Rusové podle generála umístili střely s plochou dráhou letu a protiletadlové rakety, které jsou podle něj s to ohrožovat celou oblast Černého moře.

Breedlove již dříve také vyjádřil obavy, že Rusové vyslali na poloostrov nosiče jaderných zbraní.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tento měsíc označil za jeden z prioritních úkolů „rozvinutí plnocenného a samostatného uskupení různých druhů vojsk na Krymském poloostrově”. Agentura TASS ve středu s odvoláním na armádní zdroje informovala o posílení sil na Krymu o dalších 14 stíhaček.

Letecký pluk na letišti Balbek u ruské námořní základny Sevastopol má tak čítat 30 strojů.

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko ve středu uvedl, že v úterý přes rusko-ukrajinskou hranici, v úseku kontrolovaném separatisty a nehlídaném zahraničními pozorovateli, projely další dva ruské konvoje s desítkami kamiónů s vojáky a taženými děly. Moskva neustále popírá, že by se v konfliktu na východě Ukrajiny jakkoli angažovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám