Hlavní obsah

Rusko zatlačilo na Francii: Za nedodání válečných lodí požaduje tučné odškodné

– Moskva

Nedodá-li Francie Rusku dvojici objednaných válečných lodí třídy Mistral, bude Moskva kromě vrácení nákladů spojených s kontraktem v objemu 1,2 miliardy eur (téměř 31 miliard korun) žádat odškodné ve výši zhruba 800 miliónů eur za každou loď. Ve středu to uvedla ruská státní agentura RIA Novosti s odkazem na diplomatické kruhy.

Foto: ČTK/AP

Loď Vladivostok zůstává ve francouzském přístavu Saint-Nazaire.

Článek

Francouzi měli první moderní výsadkovou vrtulníkovou loď Vladivostok dodat do poloviny listopadu. Paříž však před časem předání pozastavila kvůli znepokojení nad kroky Ruska v souvislosti s konfliktem na Ukrajině. V úterý pak kancelář francouzského prezidenta Françoise Hollandea oznámila, že se předání odkládá na neurčito.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Náměstek ruského ministra obrany Jurij Borisov sice reagoval prohlášením, že Moskva budeš ještě chvíli „trpělivě čekat“ a „zatím“ nepodnikne žádné kroky, ale ruská strana už dříve avizovala, že počká do konce měsíce a pak se bude bránit soudně.

Celková výše požadovaných náhrad může podle RIA Novosti dosáhnout výše téměř tří miliard eur (zhruba 82 miliard korun). To ale není přesné, protože Rusko Francouzům vyplatilo předem jen tři čtvrtiny ceny.

Francouzský deník Le Nouvel Observateur nicméně uvádí, že kompenzace dosáhnou minimální výše 250 miliónů eur (6,7 miliardy korun) a podobně píše Le Monde. Ten mluví o vyplacení zhruba miliardy eur ruské straně (navrácení 800 miliónů plus pokuta).

Výsadková loď třídy Mistral může přepravovat 16 vrtulníků, čtyři vyloďovací čluny, sedmdesát obrněných vozidel a 450 vojáků.
První plavidlo Vladivostok má sloužit v ruské tichomořské flotile. Druhé, které měli Francouzi dodat do konce příštího roku a které má nést jméno Sevastopol podle přístavu na Ruskem anektovaném Krymu, by mělo využívat baltské loďstvo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám