Hlavní obsah

Z Majdanku někdo ukradl boty obětí

Lublin

Z muzea nacistického vyhlazovacího tábora Majdanek v Polsku odnesl neznámý zloděj osm bot patřících obětem. Stalo se to někdy v průběhu minulého týdne, oznámila polská policie.

Foto: Profimedia.cz

Boty obětí v Majdanku

Článek

Krádež zaznamenal zaměstnanec muzea, když zjistil, že drátěnou síť chránící vystavených 56 000 bot někdo přestřihl. Mluvčí muzea k tomu uvedl, že vzhledem k velké historické hodnotě exponátů je to pro muzeum, které si klade za cíl ukazovat lidem rozsah nacistických zločinů, velká ztráta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z Majdanku už dříve zloději ukradli několik předmětů. Loni to byla čepice po jednom z vězňů, kterou později vystopoval americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), když se ji někdo snažil prodat na internetu. V roce 1989 dokonce muzeum zaznamenalo krádež popela obětí z krematoria. I ten byl později nalezen a vrácen.

V plynových komorách v Majdanku u Lublinu bylo zabito nejméně 78 000 lidí. Nacisté tábor postavili v roce 1941, původně pro sovětské válečné zajatce, a provozovali ho tři roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám