Hlavní obsah

V Bratislavě se demonstrovalo proti vládě

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Několik tisíc lidí se zúčastnilo úterního protivládního protestu v Bratislavě. Jeden z organizátorů protestu nezařazený poslanec Alojz Hlina zdůraznil, že odchod Pavla Pašky z čela parlamentu nestačí a opozice žádá další změny. Paška, který býval také místopředsedou vládního Směru-SD čelil opoziční kritice za to, že se údajně podílel předražených na zakázkách pro zdravotnictví.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protest proti korupci v Bratislavě

Článek

„Konec Pašky a personální změny ve straně Směr-SD nám nestačí,“ uvedl Hlina. „Ukázali jsme, co si lidé myslí o rozkrádání ve zdravotnictví a korupci. Chceme konkrétní změny,“ dodal předseda strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík.

Před shromážděním promluvili také herci bratislavských divadel a hokejista Michal Handzuš. Skupinka mladých lidí držela v rukou českou vlajku. „To je československá vlajka, která má symbolizovat, že máme podobné požadavky, jako naši rodiče 17. listopadu 1989. Opět nám vládnou podobní lidé, jako tehdy a musí se to změnit,“ řekl Novinkám student Ján.

Účastníci demonstrace se následně z Náměstí Slovenského národního povstání přesunuli před budovu parlamentu. Po zpěvu slovenské hymny se na výzvu organizátorů v klidu rozešli.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Jeden z demonstrantů držel při protestu v rukách vlajku bývalého Československa jako připomínku 17. listopadu.

Několik menších protestů se konalo před časem v Bratislavě i v Košicích. Protesty vyvolal prodražený nákup CT přístroje v piešťanské nemocnici, který odhalil korupci ve zdravotnictví.

Strana Směr přistoupila k personálním změnám, když z funkce ministryně zdravotnictví odstoupila Zuzana Zvolenská. Následně odstoupil i Paška, který v minulosti podnikal ve zdravotnické oblasti. Zdůraznil, že vstupem do politiky své podnikatelské aktivity ukončil, ale abdikuje z důvodu ochrany své rodiny. O funkci místopředsedkyně parlamentu přišla rovněž Renáta Zmajkovičová.

Reklama

Výběr článků

Načítám