Hlavní obsah

Ukrajinci budou o vstupu do NATO hlasovat v referendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská vláda vypíše referendum o přičlenění země k Severoatlantické alianci, jakmile budou dosažena kritéria pro členství. V pondělí to prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Začlenění Ukrajiny do NATO má v plánu nová vládní koalice. [celá zpráva]

Porošenko v pondělí uvedl, že kritéria pro vstup jsou vypracována, podrobnosti však nesdělil.

NATO ale žádná pevně daná kritéria pro přijetí nového člena nemá. „Neexistuje žádný seznam pevných kritérií pro přizvání nového členského státu do aliance,“ citoval server BBC.

Ten také upozornil, že další země jsou do NATO přijaty, když podle aliance „přispějí k bezpečnosti a stabilitě v severoatlantické oblasti“. Podle analytiků tudíž není přijetí Ukrajiny, destabilizované boji na východě, pravděpodobné.

Související téma:

Foto: Novinky

.

Proti přičlenění Ukrajiny k NATO je tvrdě Rusko. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov minulý týden prohlásil, že Moskva chce „stoprocentní záruku“, že k zapojení Ukrajiny do aliance nedojde.

Reklama

Související články

Porošenko přijal Zemanovo pozvání do Prahy

Ukrajinský prezident Petro Porošenko jako zatím jediný přijal pozvání hlavy České republiky Miloše Zemana do Prahy na vzpomínkovou akci k 70. výročí osvobození...

Výběr článků

Načítám