Hlavní obsah

Sbírku po Gurlittovi převezme muzeum v Bernu, potvrzeným dědicům ale obrazy vrátí

Berlín

Muzeum výtvarného umění ve švýcarském Bernu přijme stovky obrazů a dalších uměleckých děl v hodnotě okolo miliardy eur z pozůstalosti zesnulého německého sběratele Cornelia Gurlitta. Pokud se prokáže, že některá díla byla za války nacisty ukradena židovským majitelům, muzeum je odevzdá právoplatným dědicům.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ředitel bernského muzea Christoph Schäublin

Článek

Syn obchodníka s uměním Gurlitt ve svém bytě v Mnichově a v domku v Salcburku ukrýval stovky cenných děl včetně obrazů od Matisse, Picassa, Moneta, Maneta, Rodina nebo Chagalla. Skutečnost vyšla před třemi lety, letos však Gurlitt zemřel. Svoji sbírku odkázal nadaci bernského muzea. To se nyní rozhodlo, že ji přijme.

Panuje podezření, že množství děl ukradli za války nacisté židovským majitelům. Gurlitt tvrdil, že jeho otec Hildebrand, který s uměním obchodoval, získal díla legálně, a vracet nic nechtěl. Případní dědicové původních majitelů mají nyní možnost vznést svůj nárok u německé vlády.

Úřady už oznámily, že do Bernu se zatím nebude stěhovat 500 děl z téměř 2000, dokud se nerozhodne o dědictví, a tři obrazy od Maxe Liebermanna, Henriho Matisse a Carla Spitzwega budou rovnou vráceny potomkům původních majitelů.

Ředitel bernského muzea Christoph Schäublin na pondělní tiskové konferenci v Berlíně přislíbil, že muzeum nebude váhat s navrácením ani u dalších potvrzených dědiců.

Německá vláda zkoumání původu děl financuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám