Hlavní obsah

Ukrajinská armáda závisí na svépomoci a darech

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské armádě a národní gardě bojujícím na východě země chybí mnohé vybavení, jako např. průzkumné drony, které rozhodují moderní konflikty. Nedostává se jim ale ani řada moderních zdravotnických prostředků, třeba koagulanty urychlující srážení krve, které umožňují snížit ztráty v poli. Vzhledem k ekonomické situaci jsou vojáci podobně jako u menáže částečně závislí na darech.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Obrněné vozidlo ukrajinské armády

Článek

Protože si konflikt na východě Ukrajiny vyžádal už 4000 obětí, aktivistu Ilju Tymčenka zaujala zpráva Amerického institutu pro chirurgické výzkumy. Ta uvádí, že vykrvácení je nejčastější příčinou smrti u vojáků zraněných v bojích, kteří by ale při dostatečné zdravotnické pomoci mohli přežít.

Tymčenko za pomoci crowfundigové stránky shromáždil 2000 dolarů na nákup balíčků první pomoci se škrticími obvazy, bandážemi a koagulantem QuikClot, který zvyšuje srážlivost krve.

Hledáme způsoby, jak nejefektivněji zachránit životy
Ilja Tymčenko

Protože studoval v Americe, přes Facebook se spojil s Američanem, který materiál pomohl dopravit z USA, aniž by bylo nutné využít drahou a nespolehlivou ukrajinskou poštu. V Kyjevě pak našel lidi, kteří zdravotnické potřeby rychle dopravili na frontu, aby neskončily v nějakém skladu.

„Rád bych řekl, že jsem jen malým příkladem většího obrazu, protože jsou tu lidi, kteří jsou mnohem víc zapojeni do získávání prostředků,“ dodal pro web TechCrunch. „Já a moji přátelé hledáme způsoby, jak co nejefektivněji zachránit životy,“ dodal k tomu, co opatřil.

Tymčenko uvedl, že většina darů byla ve výši dvaceti až padesáti dolarů, přičemž stodolarový příspěvek už považoval za velký.

Stát nemá peníze 

Dobrovolné dary jsou pro armádu klíčové. Letos byla spuštěna kampaň dárcovských SMS ve výši 549 centů, která jen za prvních pět dní získala 2,3 miliónu dolarů.

I když hlavními sponzory jsou ukrajinští oligarchové, hodně prostředků přichází od dobrovolnických organizací, z nichž mnohé vznikly v době protestů proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi na Náměstí nezávislosti (Majdan).

Z takto získaných peněz se kupují protistřepinové vesty, kevlarové helmy, ale hlavně potraviny. Často se také z těchto prostředků pořizují bezpilotní letouny používané k průzkumu.

Vitalij Moroz, který pracuje pro organizaci Zachyst Patriotiv (Obrana vlastenců), jež se především zabývá dodávkami balíčků první pomoci, k tomu uvedl: Drony jsou potřeba pro zjištění, co dělá nepřítel, pomáhají zkoumat nepřátelská území. Čím jsou drony levnější, tím víc nehod mají. Mohou uletět, protože nereagují na příkazy operátora.“

Problém také je, že pro crowfunding jsou používány většinou zahraniční servery, z nichž některé vyžadují schválení projektu. Navíc si ponechávají část ze získaných peněz a počítají většinou s platbami po internetu.

Moroz proto uvádí, že je používána jiná metoda: „Nemáme takové platformy pro shromažďování peněz pro ukrajinské vojáky, místo toho posíláme peníze přímo na účty. Jsou tu stovky dobrovolníků, velitelů dobrovolnických skupin, kteří zveřejňují na Facebooku čísla účtů a vyzývají lidi, aby jim na ně přispěli.“ Oblíbený je zejména systém LiqPay Patřící PrivatBank.

Server TechCrunch ale upozorňuje, že to ukazuje na selhání základní funkce státu, jíž je zajistit obranu země. Zmiňuje také to, že stejné způsoby financování mohou používat i teroristické organizace, jako je Islámský stát, a to ještě neuvádí možnost, že účty mohou být podvodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám