Hlavní obsah

Z Bajkonuru odletěl Sojuz s novou posádkou ISS, veze i první evropskou kosmonautku

Bajkonur

Z kazachstánského kosmodromu Bajkonur v neděli krátce po 22:00 SEČ odstartovala loď Sojuz TMA-15M se třemi novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Kromě Američana Terryho Virtse a Rusa Antona Škaplerova dorazí na stanici i Italka Samantha Cristoforettiová, která se stane první evropskou kosmonautkou na ISS.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Sojuz TMA-15M startuje se třemi novými členy posádky k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS)

Článek

Sojuz by měl přistát na ISS o necelých šest hodin později. Tři noví členové posádky se připojí k Rusům Alexandru Samokuťajevovi a Jeleně Serovové, jakož i americkému astronautovi Barrymu Wilmoreovi. Po příletu Cristoforettiové to bude podruhé za 16 let činnosti ISS, kdy budou společně na palubě dvě ženy, uvedla agentura AP.

Před dvěma týdny se z ISS po téměř šesti měsících práce vrátili Rus Maxim Surajev, Američan Reid Wiseman a Němec Alexander Gerst. Surajeva v roli velitele ISS nahradil Wilmore.

Mezinárodní vesmírná stanice, jejíž hodnota je 100 miliard dolarů (2,2 biliónu korun), se zrodila v listopadu 1998 vynesením ruského modulu Zarja na oběžnou dráhu. Její životnost byla zatím prodloužena do roku 2024. Do projektu jsou zapojeny USA, Rusko, Evropská vesmírná agentura (ESA), Japonsko, Kanada a Brazílie. Většinu dílů komplexu vlastní USA a Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám