Hlavní obsah

Slovenských žadatelů o azyl v Kanadě dramaticky přibývá

– Bratislava
Právo, ivi (Bratislava)

Kanada oznámila, že v poslední době dramaticky roste počet žadatelů o azyl ze Slovenské republiky. Předpokládá se, že se jedná především o Romy z východního Slovenska.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za první pololetí letošního roku evidují podle kanadského úřadu pro občanství a migraci 260 žadatelů o azyl ze Slovenska. Loni za stejné období přitom požádalo v Kanadě o azyl pouze 18 Slováků. Kanada považuje Slovensko za bezpečnou a demokratickou zemi, proto naprostou většinu žadatelů posílá zpátky.

Slovenský resort diplomacie považuje nárůst za průměrný, ale prezident Kanadské obchodní komory ve Slovenské republice Joseph Burza varuje před mezinárodní blamáží.

„Jedinou možností je urychlené a komplexní řešení enormního nárůstu slovenských žadatelů. Slovenské ministerstvo zahraničí musí tento problém řešit systematicky, v součinnosti se zastupitelskými úřady a zmocněncem vlády pro romskou komunitu,“ cituje Burzu deník Pravda. „Slovenské žadatele o azyl vyhostí v průběhu jednoho měsíce a tito lidé dávají zbytečně peníze za cestu do Kanady,“ dodal.

Obavy ze zavedení víz

Burza upozornil, že se Slovensko může dostat do situace jako Česká republika v roce 2008. Kvůli zvýšenému počtu žadatelů o azyl ze strany českých Romů tehdy Ottawa opětovně zavedla pro Čechy vízovou povinnost. Ta byla zrušena až před rokem.

Slovenské ministerstvo zahraničí tvrdí, že má situaci pod kontrolou. „Věnujeme tomu přiměřenou pozornost a zastupitelský úřad v Ottawě je v pravidelném kontaktu s kompetenčně příslušnými kanadskými organizacemi,“ uvedl tiskový odbor resortu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám