Hlavní obsah

Putin chválí Maďarsko: Jste významný partner Ruska

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu pochválil Maďarsko jako jednoho z nejvýznamnějších partnerů Ruska. Podle agentury Reuters tak potvrdil vztahy s bývalým spojencem ze sovětských dob, které se pro Moskvu rozvíjejí nadějně, ale které dělají starosti v Evropské unii.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Maďarský velvyslanec v Rusku János Balla (uprostřed) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem

Článek

Ukrajinská krize, kvůli níž Putin čelí ostré kritice Západu, způsobila značné napětí mezi Ruskem a Spojenými státy a řadou členských zemí EU. Na druhé straně Maďarsko, které je výrazně závislé na dodávkách ruského zemního plynu, se s Kremlem sbližuje.

"Sdílíme přístup maďarského vedení, který je zaměřen na... konstruktivní dialog a na společnou realizaci plánovaných velkých investičních projektů," prohlásil Putin, když ve středu přebíral pověřovací listiny od nového velvyslance Maďarska v Rusku. Zároveň dal najevo, že Budapešť považuje za "jednoho z nejvýznamnějších politických, obchodních a ekonomických partnerů".

Spory o plyn

Premiér Viktor Orbán a jeho kabinet svým nadbíháním Kremlu ovšem nedělají radost Evropské komisi a řadě svých unijních partnerů. Překvapili už rozhodnutím nepřeposílat plyn Ukrajině, jež má s touto energetickou surovinou problémy kvůli sporu s Ruskem, hlavním dodavatelem plynu do východní a střední Evropy.

Moskva tyto zpětné dodávky svého plynu Ukrajině jinými zeměmi, zejména Slovenskem, sleduje s nevolí.

Další nemilou zprávou pro Brusel je pevné odhodlání Budapešti zapojit se do Ruskem iniciovaného budování nového plynovodu South Stream, který má přivést ruský plyn do střední Evropy mimo území Ukrajiny.

Maďarsko prý chce s výstavbou své části potrubí začít stůj co stůj v příštím roce.

Evropská komise i Spojené státy ale mají vůči projektu vážné námitky, mezi něž patří obava z toho, že by plynovod měl patřit dodavateli suroviny, Rusku, jehož důvěryhodnost u západních partnerů výrazně klesla kvůli anexi Krymu a podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Orbán ustoupil, internetovou daň nezavede

Daň za přenos dat po internetu v navrhované podobě v Maďarsku zavedena nebude. Po masových protestech to v pátek oznámil maďarský premiér Viktor Orbán.

Výběr článků

Načítám