Hlavní obsah

Italská policie nafilmovala zasvěcovací obřad mafie, čtyřicet lidí zatkla

– Řím

Italská policie zadržela v úterý na severu země ve vsích Como a Lecco v Lombardii čtyřicet lidí při operaci proti kalábrijské mafii ´Ndrangheta. Také se jí podařilo nafilmovat iniciační rituály, jimiž procházejí nové členové této mocné zločinecké organizace.

Italská policie nafilmovala zasvěcovací obřad mafie, čtyřicet lidí zatkla Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Zatýkáním vyvrcholila dva roky trvající operace proti kalábrijské mafii. Zadržení jsou podezřelí ze zapojení do organizovaného zločinu, vydírání a vlastnictví nelegálních zbraní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policie nejen odposlouchávala mobilní telefony členů mafie, ale také nainstalovala skryté kamery. Ty zachytily i iniciační obřady nových členů. Do organizace je uváděl nejvýše postavený člen ´Ndranghety Santa v rámci festivalu mangiata, kterého se účastnily tři klany. Všichni se oslovovali jmény, která měli sjednotitelé země v 19. století, vůdci jednomu z klanů říkali Guiseppe Garibaldi, uvedl web International Business Times.

Noví členové slibovali věrnost svým nadřízeným „v tichu noci, ve světle hvězd a v záři měsíce” s cílem „chránit své bratry”. Na setkání se členům přidělovaly úkoly a role a vytvářela se struktura řízení klanů.

Nahrávky také zaregistrovaly stovky případů zastrašování, z nichž většina nebyla nikdy nahlášena.

Mafie má vyšší příjmy než některé země

Operaci vedla státní zástupkyně Ilda Boccassiniová. Té se už v roce 2010 podařilo při synchronizovaném zátahu v roce 2010 zadržet na 300 členů kalábrijské mafie.

Příjem ´Ndranghety činil v roce 2013 odhadem 73 miliard dolarů, což je více než hrubý domácí produkt Kuby, která je na 65. místě na žebříčku HDP světových zemí.

Za posledních dvacet let tato organizace výrazně posílila a předstihla i sicilskou Cosu nostru. Zaměřuje se nejen na tradiční oblasti činnosti, jako jsou organizovaná prostituce, vydírání a vybírání výpalného, ale taktéž na distribuci drog a i na prodej zbraní a padělků zboží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám