Hlavní obsah

Putin: Rusko je ochotno spolupracovat s USA jako rovný s rovným

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu ujistil, že jeho země je ochotna spolupracovat se Spojenými státy, avšak na základě vzájemného uznávání svých zájmů, rovnoprávnosti a nevměšování do vnitřních záležitostí. Rusko a USA podle něj mají „zvláštní zodpovědnost za udržování mezinárodní bezpečnosti a stability“.

Foto: Bernadett Szabo , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Jsme připraveni k praktické spolupráci s americkými partnery v nejrůznějších oblastech na zásadách vzájemného respektování zájmů partnera, rovnoprávnosti a nevměšování do domácích záležitostí,“ řekl Putin poté, co mu nový americký velvyslanec v Moskvě John Tefft odevzdal své pověřovací listiny.

Vztahy Ruska a Západu procházejí momentálně nejhorší krizí od konce studené války, a to kvůli ruské anexi Krymu a ruské politice vůči Ukrajině.

Moskva dává najevo, že má své „národní zájmy“ i na sousední Ukrajině, kde prozápadní kurz nového vedení země odmítá jako protiústavní převrat. Popírá však obvinění Kyjeva a Západu, že by separatisty na východě Ukrajiny země podporovala vojáky a zbraněmi. Současně odmítá, aby Západ odsuzoval pronásledování kritiků Kremlu či omezování občanských práv a svobod v Rusku.

Přijal i další velvyslance

Pověřovací listiny předávalo ve středu Putinovi množství nových velvyslanců, jak to bývá v Kremlu obvyklé. Kromě Teffta, který jako velvyslanec působil v Tbilisi v době krátké rusko-gruzínské války v srpnu 2008 či až do loňska v Kyjevě, se tak přijetí zúčastnil například i nový velvyslanec KLDR.

Putin také ujistil novou polskou velvyslankyni, že jakékoli rozpory mezi Moskvou a Varšavou lze řešit „na základě vzájemného respektování a pragmatismu“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám