Hlavní obsah

Zemanovi doma předhazují proruskou orientaci, tvrdí moskevský deník

Právo, sw

Pondělních protizemanovských protestů v centru Prahy si všimli i ruští a ukrajinští komentátoři. „Jedna z hlavních výtek Čechů nespokojených se Zemanem je jeho přílišná ‚proruská‘ orientace,“ napsal Andrej Jašlavskij z listu Moskovskij Komsomolec. „Zeman mj. odmítl protiruské sankce a otevřeně řekl, že nemůže nynější Rusko srovnávat s brežněvovským Sovětským svazem,“ dodal.

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Zeman má dost komplikovanou pověst – ne vždy si dává pozor na jazyk a rád se napije. Jeho výroky někdy budí nemalé skandály,“ dodal list, jenž hned připomněl jeho vulgární výroky na adresu skupiny Pussy Riot.

Agentura RBK Ukrajina se ptala expertů, zastává-li skutečně Zeman proruské postoje a co to znamená pro Kyjev. Politolog Aleksij Haraň z Kyjevsko-mohyljanské akademie zdůraznil Zemanovo levicové smýšlení, které se netýká jen Ukrajiny.

„Není to poprvé, kdy říká, že na Ukrajině zuří občanská válka a že se jí nemá pomáhat a dávat peníze,“ řekl expert zřejmě s odkazem na prezidentův nedávný rozhovor pro ruský Pěrvyj kanal.

Kyjev: Výroky politiků sledujeme

Zemanovy postoje ale podle něj nemohou česko-ukrajinské vztahy zásadně ovlivnit. „Pondělní události jsou důkazem nespokojenosti Čechů se Zemanovými postoji. Nesmíme ale zapomínat, že je ČR parlamentní republikou, v níž prezident není klíčovou figurou,“ dodal.

Ministerstvo zahraničí v Kyjevě konkrétní Zemanovy výroky komentovat nechtělo. „Pozorně sledujeme výroky všech politiků včetně těch českých. (...) Hodnotíme každý konkrétní případ. Tak to bylo i v případě prohlášení českých politiků,“ řekl agentuře mluvčí ukrajinské diplomacie Jevhen Perebyjnis.

Ironii vůči českému prezidentovi si neodpustil server Jevropejska pravda. „Prezident Zeman by už měl shánět charter do Rostova. Čeká tam na něj přátelská společnost. I zaměstnavatele bude mít blíž,“ uvedl web na Facebooku článek o pondělních událostech.

Narážel tak na osud proruského ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče, který po převratu nalezl azyl právě v jihoruském Rostově na Donu.

Reklama

Výběr článků

Načítám