Hlavní obsah

Začalo odklízení trosek sestřeleného boeingu, našly se i další ostatky

• Aktualizováno

Na východě Ukrajiny v neděli začalo odklízení trosek havarovaného stroje Malaysia Airlines, který byl v červenci podle všeho sestřelen a na jehož palubě zahynulo všech 298 osob. S odvoláním na holandské úřady to uvedla britská BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné jednotky sbírají a odvážejí trosky boeingu letu MH17 na východní UkrajiněVideo: Reuters

 
Článek

Trosky budou převezeny do Charkova a posléze do Nizozemska, odkud pocházela většina obětí. Nizozemská bezpečnostní rada oznámila, že shromažďování trosek potrvá několik dní.

Jeden z představitelů samozvané Doněcké lidové republiky Alexej Kostrubickij podle agentury TASS novináře informoval, že při nakládání trosek byly nalezeny další lidské ostatky. Upřesnil, že jde o kosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První kusy z trosek letu MH17 jsou převáženy do NizozemíVideo: Reuters

Vyšetřování pokračuje

Vyšetřovatelé si od trosek letounu slibují, že jim pomohou při rekonstrukci havárie.

Jejich předběžná zpráva v září uvedla, že pád letounu způsobila zasažení letadla ”množstvím vnějších objektů s vysokou kinetickou energií”. To odpovídá zásahu způsobenému střepinami hlavice protiletadlové střely, která exploduje poblíž letadla.

Vyšetřovatelé však zatím neupřesnili, jaká střela a odkud byla vypálena. Za nejpravděpodobnější se považuje varianta, že separatisté vystřelili protiletadlovou raketu systému Buk, které se zmocnili ve skladech ukrajinské armády. Povstalci to opakovaně popírají.

Na konci října uvedli nizozemští vyšetřovatelé, že se budou zabývat i ruskou verzí, podle níž mohl být sestřelen raketou vzduch-vzduch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám