Hlavní obsah

Moskva ukázala záběr, kde po malajsijském boeingu pálí stíhačka

Novinky, Alex Švamberk
Moskva

Poblíž sestřeleného Boeingu 777 Malaysia Airlines se podle zveřejněných satelitních snímků pohyboval stíhací letoun. Snímky a video se záběry obou strojů zveřejnil pátek první kanál ruské státní televize. Tvrdí, že záběr pořídila zahraniční špionážní družice. Jejich původ je ale podezřelý.

Snímek, který má dokazovat, že poblíž letadla byla stíhačka. V levé části zaběru je v černém rámečku.

Článek

Satelitní záběr získala ruská expertní skupina a ukázal ho první viceprezident Ruského svazu inženýrů Ivan Andrijevskij. Získal ho ale za dost podezřelých okolností - po e-mailu od ruské obdoby wikileaks. Není samozřejmě vyloučeno, že snímek je fotomontáž, nebo je na něm situace z jiného období.

Záběr podle ruské televize vrací do hry už dříve zmíněnou hypotézu, že stroj nemusela sestřelit protiletadlová řízená střela odpálená ze země, ale raketa vzduch-vzduch vystřelená z letadla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na záběru je vidět Boeing 777, ke kterému se blíží stíhací letoun. Zachycena je tam dokonce i bílá čára, což by mohla být stopa po vypálené raketě zavěšené pod levým křídlem, která míří k boeingu, Vidět tam naopak není stopa po vystřeleném Buku, který by za sebou nechal oblaka prachu i výraznou stopu viditelnou po celé minuty. Podle televize lze na snímku rozeznat i doněcké letiště.

Ruská verze 

Rusko tvrdilo, že v době sestřelu zaregistrovalo pohyb ukrajinských letadel poblíž boeingu. Mělo ale jít o bitevník Suchoj Su-25, který má dostup něco přes pět kilometrů, zatímco dopravní letoun letěl ve výši takřka dvojnásobné. Na novém záběru je však vidět nadzvukový stíhací letoun, zřejmě MiG-29 nebo Suchoj Su-27.

Andrijevskij k získání snímku uvedl: „Když jsem začali získávat velké množství informací, mezi nimiž byly různé materiály, inženýrské výpočty, 12. listopadu jsme získali toto.“ Šlo o e-mail doplněný fotografiemi a videem. Zaslal ho nějaký George Bild, absolvent Massachusettského technologického institutu, který dvacet let pracuje v oblasti exportu letadel.

V průvodním dopise podle Andrijevského stálo: „Plně souhlasím s výsledky vaší analýzy příčin pádu boeingu. Boeing byl zasažen stíhacím letounem, který ho pronásledoval. Nejprve posádka vystřelila z kanonu, pak byla kabina zasažena střelou vzduch - vzduch, pravý motor a pravé křídlo zasáhla raketa s infračerveným naváděním.

Podle Andrijevského panující počasí i terén odpovídají době, kdy měl být dopravní letoun zasažen. Domnívá se, že záběry jsou z americké nebo britské družice pohybující se na nízké oběžné dráze.

Další verzí je použití Buku

Předběžná zpráva nizozemských vyšetřovatelů ze září uvedla, že pád letounu způsobila zasažení letadla ”množstvím vnějších objektů s vysokou kinetickou energií”. To odpovídá zásahu způsobenému střepinami hlavice protiletadlové střely, která exploduje poblíž letadla.

Vyšetřovatelé však zatím neupřesnili, jaká střela a odkud byla vypálena. Za nejpravděpodobnější se považuje varianta, že separatisté vystřelili protiletadlovou raketu systému Buk, které se zmocnili ve skladech ukrajinské armády. Povstalci to opakovaně popírají.[celá zpráva]

Na konci října uvedli nizozemští vyšetřovatelé, že se budou zabývat i ruskou verzí, podle níž mohl být sestřelen raketou vzduch-vzduch. V rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel to uvedl šéf nizozemské prokuratury Fred Westerbeke, který dohlíží na vyšetřování červencové katastrofy.[celá zpráva]

Podezřelé okolnosti na všech stranách

Podivné samozřejmě je, že se snímek objevil až tak dlouho po pádu letadla a k Andrijevskému doputoval dost podezřelým způsobem.

Zvláštní je též, že byl zveřejněn před summitem G20, jenž se koná v Austrálii. Na palubě zemřelo i hodně Australanů.

Na druhou stranu je ale divné, že Spojené státy, které tvrdí, že mají důkazy o sestřelu malajsijského stroje, nikdy nezveřejnily záběr odpáleného Buku, byť oblast bojů budou jistě sledovat špionážní družice, a vždy se odkazují jen na záběry na zemi přesouvaného Buku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám