Hlavní obsah

Prioritou Ukrajiny je silná armáda, ekonomika pracuje pro frontu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Nejvyšší prioritou Ukrajiny je nyní vybudovat armádu dostatečně silnou k zastavení ruské agrese, řekl v pátek ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Prezident Petro Porošenko uvedl, že celá ekonomika funguje na principu ”vše pro frontu, vše pro vítězství”. Dodal, že ukrajinská armáda je připravena uhájit zemi v případě útoku, pokud by příměří na východě země přestalo platit.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

"Vybudování armády schopné zastavit agresi z Ruska je úkol číslo jedna," prohlásil Jaceňuk při tiskové konferenci, na níž hovořil o svých představách ohledně priorit a složení budoucí vlády.

V době, kdy z východu země přicházejí zprávy o přisouvaní posil pro separatisty z Ruska a o porušování příměří i o hrozbě ofenzívy povstalců, Porošenko ubezpečil obyvatele v době, kdy přicházejí , že země je už nyní schopna se ubránit agresi. „Nejsou žádné důvody, abychom propadali panice. Rozpracovali jsme a během posledních dvou měsíců uplatnili rozhodné kroky na přípravu našich ozbrojených sil a dalších jednotek pro obranu Ukrajiny,“ řekl na poradě s vedením "silových" resortů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Řešení odtržených částí Doněcké a Luhanské oblasti vidíme jako politické,“ dodal Porošenko, okamžitě však zmínil: „Ale síly a prostředky, která ochrání stát, už máme. Prach se musí udržovat v suchu. Pokud se události začnou vyvíjet navzdory mírovému plánu, pak ukrajinské ozbrojené síly jsou nyní připraveny a schopny klást odpor (případnému útoku)." Celá ekonomika prý funguje podle zásady ”vše pro frontu, vše pro vítězství"

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Arsenij Jaceňuk hovoří o výstavbě silné ukrajinské armády

Neuvedl ovšem, kde Ukrajina získává prostředky na přeměnu ekonomiku ve válčenou a kdo výzbroj a výcvik bude platit.

Přesuny zbraní

V Luhanské a Doněcké oblasti, které chtějí vzbouřenci odtrhnout od Ukrajiny, se v posledních dnech zintenzivňuje porušování příměří dojednané počátkem září v Minsku. Kromě toho NATO a pozorovatelská mise OBSE potvrdily stížnosti ukrajinské vlády, že z Ruska proudí na Ukrajinu velké vojenské kolony, v nichž nechybějí tanky, děla a protiletadlové systémy. Kyjev varuje před bezprostředně hrozícím vpádem ruských jednotek do země. [celá zpráva]

Povstalci odmítají obviňování, že se chystají zaútočit, aby vytlačili ukrajinské síly z části území, které obsadily v Doněcké a Luhanské oblasti. Naopak tvrdí, že to je Kyjev, kdo chystá ofenzivu. Dosavadní ministr zahraničí Pavlo Klimkin ale v rozhovoru pro německý list Rheinische Post ujišťoval, že ukrajinská vláda nebude silou získávat regiony, které na východě země kontrolují separatisté: ”Taková vojenská operace by se dotkla i civilního obyvatelstva, našich spoluobčanů.„ Případný útok povstalců prý ale vyvolá důraznou odpověď armády, neboť její bojeschopnost v poslední době výrazně vzrostla.

Boje neutuchají

V pátek hlásili armádní mluvčí pokračující ostřelování pozic vládních sil, které od čtvrtka přišly o dalšího muže a dalších šest vojáků bylo zraněno. Informovali i o dalších aktivitách protivníka včetně postupu na předsunuté pozice svědčících o chystající se ofenzivě.

”Přemísťování a koncentrace uskupení ruských jednotek a povstalců pokračuje zejména ve směru na města Doněck, Luhansk a Debalceve,” citovala agentura Ukrinform mluvčího národní bezpečnostní rady Andrije Lysenka. Podobné informace přicházejí i z okolí Mariupole.

Mrtvé dívka

Tiskové středisko operace proti povstalcům ATO uvedlo, že povstalci za uplynulých 24 hodin porušili příměří v 50 případech. Podle ukrajinských zdrojů při dělostřelecké palbě separatistů na jednu z vesnic, kterou v Luhanské oblasti kontroluje armáda, zahynula pětiletá dívka, kterou zasáhly střepiny granátu. Její matka je s vážnými zraněními v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám