Hlavní obsah

Větší stát šikanuje menší. Cameron přirovnal Rusko k předválečnému Německu

Novinky, rei
Londýn

Britský premiér David Cameron nadále podporuje ekonomické sankce vůči ruským představitelům a firmám kvůli angažování Moskvy v konfliktu na východě Ukrajiny. Rusko se podle něj chová podobně jako Německo v předvečer druhé světové války. Svět by podle Camerona neměl takové jednání znovu připustit. Uvedl to deník The Daily Telegraph.

Foto: David Gray, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

„Ruská akce na Ukrajině je nepřijatelná. Musíme si jasně říct, s čím se potýkáme. Je to větší stát šikanující menší stát v Evropě. V minulosti jsme viděli, jaké to má důsledky, a měli bychom se z historie poučit a zajistit, aby se to neopakovalo,“ prohlásil šéf britské vlády v Canbeře.

Podle Camerona, který se má o víkendu na summitu zemí G20 v Austrálii potkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, nelze krizi na Ukrajině vyřešit vojensky. Sankce podle něj proto mají smysl. Cameron poukázal, že se to zřetelně projevuje v oslabování rublu a ruské burzy.

Britský premiér vyzval Rusko, aby se přestalo vměšovat do bojů v Donbasu a pomohlo bojujícím stranám uzavřít smírčí dohodu.

NATO a Kyjev poukazují na přítomnost ruských vojáků a armádní techniky z Ruska na východní Ukrajině. Moskva však přímé zapojení do bojů popírá.

Reklama

Související články

Do Doněcku míří další tanky

K východoukrajinskému Doněcku se po tvrdých víkendových bojích mezi vojáky a separatisty stahují další vojenské kolony, v nichž nechybí tanky. Kyjev tvrdí, že...

Výběr článků

Načítám