Hlavní obsah

V Portugalsku vypukla epidemie legionelózy, zemřelo už sedm lidí

Lisabon

V Portugalsku vypukla epidemie plicní infekce legionelózy, která si už vyžádala sedm mrtvých a vážně znepokojuje Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Od jejího pátečního vypuknutí se celkem nakazilo bakterií legionellou, která nemoc způsobuje, nejméně 311 lidí. Uvedly to dnes tamní zdravotní úřady.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku bakterie legionelózy pod mikroskopem

Článek

Jedná se podle odborníků o třetí nejvýznamnější epidemii legionelózy, která kdy byla na světě zaznamenána. Většina případů nakažení, 303, se objevila u Lisabonu, tři na severu země, čtyři ve střední oblasti a jeden na jihu Portugalska. Zdroj kontaminace přitom stále není známý a vyšetřování pokračuje, dodaly zdravotní úřady.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda ale už dříve usoudila, že epidemii nejspíš způsobila přítomnost bakterií v mrazicích věžích továrny na hnojiva ve městě Vila Franca de Xira, které leží asi 30 kilometrů od portugalské metropole. Připustila, že zdroje nákazy mohou být i jiné.

Legionelóza – „nemoc legionářů” – není nakažlivá, a nepřenáší se tedy z člověka na člověka. Bakterie se ale snadno množí ve vodě a klimatizačních systémech. Nemocí se člověk nakazí vdechnutím drobných kapiček kontaminované vody. Pacient trpí silnou horečkou, suchým kašlem a zánětem plic.
Byla objevena v roce 1976 při setkání válečných veteránů v USA, kdy zemřelo 29 osob.
Letos v září zemřelo v Katalánsku v sousedním Španělsku na nákazu bakterií legionellou nejméně osm lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám