Hlavní obsah

Sonda na povrchu komety poslala na Zemi první fotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sonda Philae, která ve čtvrtek dosedla na kometu Čurjumov-Gerasimenko, je na povrchu ve stabilizované poloze a poslala na Zemi první snímky, které pořídila. Oznámilo to řídicí středisko Evropské vesmírné agentury (ESA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sonda Philae zaslala první snímek z přistávání na kometě z výšky tři kilometryVideo: Reuters

 
Článek

Podrobný snímek povrchu komety pořídila palubní kamera ROLIS ještě před přistáním z výšky zhruba tří kilometrů. O něco později poskytla agentura další fotografii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výzkumníci oznámili, že také další její přístroje náležitě fungují, i když byly potíže s přistávacím zařízením. Experti se nyní radí o dalším postupu, uvedl server BBC.

„Dostáváme signály, ale vědecké pokusy samozřejmě přijdou později. Parametry přístrojů, které už byly aktivní, ale přicházejí,“ potvrdil funkčnost zařízení šéf operačního oddělení projektu Paolo Ferri.

Foto: ESA/Rosetta/Philae/ROLIS/DLR/, Reuters

První snímek komety Čurjumov-Gerasimenko zaslaný na Zemi modulem Philae

Vědci doufají, že poznatky získané na povrchu komety pomohou lépe pochopit vznik Sluneční soustavy a možná také vysvětlit původ vody na Zemi. Odborníci totiž nevylučují, že vodu na Zemi dopravily právě komety. Mlhavý obal komety Čurjumov-Gerasimenko tvoří převážně voda a oxid uhličitý smíchaný s oxidem uhelnatým.

Foto: Reuters

Modul Phiale vyfotil při přistávání kometu Čurjumov-Gerasimenko

Milník v dobývání vesmíru

Philae dopravila ke kometě sonda Rosetta vypuštěná raketou Ariane 5 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně v březnu 2004.

Přelomové přistání výzkumného modulu na povrchu komety vzdálené 510 miliónů kilometrů od Země se událo ve čtvrtek. „Je to velký krok pro lidskou civilizaci,“ komentoval historický úspěch ředitel ESA Jen-Jacques Dordain. [celá zpráva]

První informace naznačovaly, že stokilogramový modul se pokoušel přistát nejméně třikrát, když se mu napoprvé nepodařilo harpunami ukotvit ke kometě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám