Hlavní obsah

Ázerbájdžán sestřelil arménský bitevní vrtulník

Baku

Ázerbájdžánci sestřelili ve středu arménský bitevní vrtulník. Oznámila to agentura AFP s tím, že jde o nejvážnější incident mezi oběma znepřátelenými státy od konfliktu o spornou oblast Náhorní Karabach, ukončeného v roce 1994.

Foto: Profimedia.cz

Arménské vrtulníky Mil Mi-24 na cvičení odpalují neřízené rakety.

Článek

„Bitevní vrtulník Mi-24 se dnes pokoušel zaútočit na postavení ázerbájdžánských vojsk u oblasti Agdam u Náhorního Karabachu. Vrtulník ázerbájdžánská armáda sestřelila,” oznámilo ázerbájdžánské ministerstvo obrany.

Agdam je oblast v Ázerbájdžánu přiléhající k Náhornímu Karabachu, kterou částečně rovněž obsadila arménská vojska a všichni Ázerbájdžánci odtud byli násilně vystěhováni.

Náhorní Karabach je administrativně součástí Ázerbájdžánu. Žijí tam však většinou etničtí Arméni. Oblast a část okolního území je od příměří v roce 1994 pod kontrolou arménských vojáků a občas zde dojde ke střetům. Roky diplomatických snah pod záštitou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě či Ruska zatím při řešení sporu přinesly jen malý pokrok.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Boje v Náhorním Karabachu vypukly naplno v roce 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz, i když probíhaly od roku 1988. Až do příměří v roce 1994 si boje vyžádaly životy více než 30 tisíc osob.

Obě strany se pravidelně obviňují z útoků. Ázerbájdžán často hrozí, že si vezme zpět území násilnou cestou. Rusko pomáhá Arménům oblast udržet.

Vyhrocená situace, která si v létě vyžádala smrt dalších celkem 20 vojáků obou zemí, se nezmírnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám