Hlavní obsah

Juncker popřel, že by nadržoval nadnárodním firmám při neplacení daní

– Brusel • Aktualizováno

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu popřel nařčení, že ještě ve funkci lucemburského premiéra podporoval daňové úniky. Daňové dohody, které jeho země uzavírala s nadnárodními společnostmi, byly podle něj v souladu s právem.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

"Vše, co se stalo, bylo v souladu s národní legislativou a odpovídajícími mezinárodními pravidly," zdůraznil. Připomněl také, že v Lucembursku je daňová administrativa autonomní.

Juncker popřel, že by napomáhal firmám, aby nemusely platit daně. Uzavřených dohod by prý litoval v případě, že by umožnily společnostem nedanit vůbec.

Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ) minulý týden informovalo o tom, že dohody s Lucemburskem kvůli nižším daním uzavřelo v minulosti až 340 nadnárodních firem v čele s giganty jako Apple, Amazon, Ikea či Pepsi. [celá zpráva]

Zástupci za socialisty, zelené a liberály v Evropském parlamentu požadují po Junckerovi, který vedl lucemburskou vládu 19 let, vysvětlení na plénu. Jak upozornil server EUobserver, liberálové dokonce požadují ustavení vyšetřovací komise.

Jsou v tom i další státy

Mezitím ve středu zveřejnily organizace EURODAD svoji zprávu o praktikách placení daní v 15 zemí Evropské unie. Zjistily, že Lucembursko není jediné, které nadnárodním koncernům pomáhá „optimalizovat“.

Do problémové skupiny zemí kromě Nizozemska a Irska, na které už si Evropská komise vedená Junckerem posvítila, autoři zprávy přiřadili také Španělsko, Velkou Británii, Francii a Švédsko, které má nejvíce dohod s firmami z rozvojových států.

Reklama

Výběr článků

Načítám