Hlavní obsah

Polsko slavilo nezávislost dlažebními kostkami a vodním dělem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Varšavská policie zatkla v úterý 215 lidí, kteří se zapletli do potyček se strážci zákona, provázejících v posledních letech už tradičně oslavy polské nezávislosti. Při srážkách byli podle policie zraněni čtyři lidé, včetně dvou policistů.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Proti výtržníkům použili muži zákona vodní dělo.

Článek

Výtržníci, mnozí zamaskovaní, házeli po policistech kameny, dýmovnice a dělobuchy, dlažební kostky i lavičky z autobusové zastávky. Policisté naopak v jednu chvíli použili vodní dělo a stříleli gumovými projektily do vzduchu. Obarvená voda z vodních děl usnadňovala policistům zatýkání zmáčených radikálů. Hlavní díl potyček se odehrál u fotbalového stadiónu.

Výtržníci byli mezi desítkami tisíc lidí, kteří se účastnili pochodu pořádaného krajní pravicí a nacionalisty. K rozpoutání násilností neměli žádný důvod.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Policie ve Varšavě zatkla před dvě stovky lidí.

Mnoho zatčených bylo podle policejního mluvčího zadrženo ještě před začátkem pochodu kvůli předmětům, které by mohly být použity jako zbraň, uvedl mluvčí Mariusz Sokolowski.

Na počátku pochodu demonstranti vykřikovali „Pryč s Evropskou unií!" a jedna menší skupina, která přijela z Chelmu, začala hajlovat, avšak pořadatelé je přiměli přestat.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Maskovaní výtržníci házeli po policistech kameny, lavičky dělobuchy a dýmovnice, policisté použili vodní dělo.

Poláci si v úterý připomínají získání nezávislosti po první světové válce. Předchozí polské království zaniklo rozdělením mezi Rakousko, carské Rusko a Prusko, ze kterého později vzešlo německé císařství.

Polsko za nynější středopravé vlády zažívá bezprecedentní období prosperity ve své moderní historii. Někteří Poláci ctící tradiční hodnoty, včetně silné přináležitosti ke katolické církvi, se však cítí zrazeni tím, jak Polsko přijímá ideály Evropské unie.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Demonstranti házeli na policisty dýmovnice a dělobuchy.

Loni oslavy polského svátku nezávislosti provázely v centru hlavního města násilnosti krajní pravice, které vyústily v útok na areál ruského velvyslanectví. Moskva žádala oficiální omluvu, potrestání viníků a náhradu škod. Polské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad incidentem politování.

Reklama

Výběr článků

Načítám