Hlavní obsah

Zemřela Bulharka, která se pokusila upálit

Sofia

Bulharka, která se před týdnem polila benzínem a zapálila u prezidentského paláce v hlavním městě Sofii, zemřela. Podle agentury AFP to v pondělí oznámila nemocnice, kam byla 38letá žena převezena.

Foto: Romeo Cholakov, Reuters

Žena se zapálila před sídlem bulharského prezidenta.

Článek

Lékaři hned po hospitalizaci nezaměstnané fotografky Lidie Petrovové sdělili, že její stav je beznadějný. Utrpěla popáleniny na 90 procentech těla. Podle rodiny šlo o rozvedenou matku, která se obávala o budoucnost syna. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před prezidentským palácem v Sofii se zapálila ženaVideo: Reuters

Na druhý den se po Petrovové na dvoře kostela ve městě Sandanski na jihovýchodě Bulharska zapálil osmačtyřicetiletý muž. Jeho zdravotní stav je podle nemocnice v Sofii, kam byl přepraven, nadále kritický. Šéf místní policie Vasil Mitov sdělil, že jde o velmi chudého člověka, který žil jen z darů kostela.

Smrt ohněm si od loňského února do letošního ledna už zvolilo osm Bulharů. V pozadí těchto sebevražd byla především chudoba, ale i protest proti korupci politiků.

Bulharsko je nejchudším členem Evropské unie. Podle údajů zveřejněných Eurostatem je v této zemi ohroženo chudobou a sociálním vyloučením 48 procent obyvatel. Průměrný plat činí 400 eur (11 110 Kč) a důchod 100 eur (2777 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám