Hlavní obsah

Katalánci řekli nezávislosti ano, většina ale referendum ignorovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona
Aktualizováno

Čtyři pětiny z více než dvou miliónů účastníků nedělního neoficiálního a nezávazného referenda v Katalánsku se vyslovily pro nezávislost na Španělsku. Vyplývá to podle katalánské vlády z předběžných výsledků, ohlášených po sečtení necelých 97 procent hlasů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Katalánci oslavují výsledky referendaVideo: Reuters

 
Článek

Tento výsledek podle místopředsedkyně regionální vlády Joany Ortegové ukazuje, Katalánci odpověděli kladně na obě položené otázky v referendu „Chcete, aby se Katalánsko stalo státem?” a „Chcete, aby tento stát byl nezávislý?”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Referenda se zúčastnilo 2,2 miliónu z přibližně 5,4 miliónu oprávněných voličů. Pro nezávislost se vyslovilo přes 1,8 miliónu lidí.

Odpůrci referenda předem ohlásili, že jej budou bojkotovat.

Foto: , Novinky

Šéf katalánské vlády Artur Mas po uzavření volebních místností prohlásil, že referendum bylo úspěšné a předvedlo, že Katalánsko si chce vládnout samo. Naopak španělský ministr spravedlnosti Rafael Catalá odsoudil hlasování jako neplatnou, sterilní a neužitečnou politickou propagandu.

Referendum se konalo navzdory tomu, že ústavní soud v Madridu hlasování pozastavil s odůvodněním, že teprve zhodnotí, zda je legální.

Reklama

Výběr článků

Načítám