Hlavní obsah

Berlínskou zeď pomohla zbořit chyba mluvčího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V Německu vrcholí oslavy pádu Berlínské zdi. Symbol studené války padl vlastně omylem, když mluvčí komunistické vlády Východního Německa třaskavou informaci pustila do světa dříve, než měl. Místo spořádaných front u hraničních přechodů se tak strhla lavina, kterou nemohl už nikdo zastavit. Berlíňané tak získali opět právo svobodně cestovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Berlínská zeď padla před 25 letyVideo: Reuters

 
Článek

Na události staré 25 let zavzpomínal tehdejší reportér agentury Reuters Volker Warkentin. Podle něj byla tisková konference člena politbyra a mluvčího vládnoucí Jednotné socialistické strany Německa Güntera Schabowského 9. listopadu 1989 měla být zcela rutinní záležitostí.

Politik celou hodinu četl zápis o výsledku stranického jednání, a dusnou místnost bez oken v prvním patře mezinárodního tiskového střediska proto řada novinářů postupně opustila. Někteří odešli domů, jiní zašli do restaurace, kde pohyb zahraničních korespondentů standardně monitorovala tajná policie skrytými kamerami.

Vláda čelila tlaku

Vláda Východního Německa už několik měsíců čelila tlaku, aby svým občanům poskytla takzvanou Reisefreiheit, tedy svobodu cestovat, přesto nenaznačovalo nic z průběhu konference, že by se v této ostře sledované záležitosti cokoli podstatného změnilo. Pak ale nastal zlom – když dostali novináři prostor pro dotazy, ozval se reportér italské tiskové agentury ANSA Riccardo Ehrman, který se obrátil na Schabowského s otázkou, jež se nařízení o cestách občanů NDR do zahraničí týkala.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z obyvatel Berlína ničí symbol studené války.

Poté následovalo to, na co nebyl nikdo připravený. "Tedy... dnes jsme rozhodli... přijmout nařízení, které dovoluje každému občanovi NDR... opustit Východní Německo přes jakýkoli hraniční přechod," řekl poněkud dezorientovaný Schabowski, který jako by ani nevěřil vlastním slovům. Všichni novináři oněměli úžasem a nevěřícně se na sebe dívali.

Na otázku, kdy nařízení vstoupí v platnost, pak politik odpověděl: "Podle mých informací... je to ihned, neprodleně," a zoufale se přitom probíral papíry, které ležely před ním, jako by hledal více informací.

Všechny přechody otevřeny. Zeď padla.
východoněmecká policie

Později se ukázalo, že Schabowski u schvalování nařízení o otevření hranic nebyl a nevěděl, že se zveřejněním se mělo čekat až do brzkého rána dalšího dne. Lidem se měla zdůraznit potřeba zažádat u příslušných úřadů o víza a otevření hranic mělo probíhat v poklidu. To se ale nakonec nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Pohraničníci, kteří měli zákaz používat zbraně, přílivu euforického davu nakonec podlehli.

Reportér Reuters Volker Warkentin vyběhl tři patra do své kanceláře a vzrušeně napsal nejdůležitější zprávu své kariéry. Už v 19:02, šest minut poté, co Schabowski osudnou větu vyřkl, vyslal do světa větu "Vycestování přes veškeré východoněmecké hraniční přechody je možné s okamžitou platností." A ta strhla doslova lavinu.

Už o hodinu později před hraničními přechody čekaly stovky obyvatel východního Berlína. A pohraničníci, kteří měli zákaz používat zbraně, přílivu euforického davu nakonec podlehli. Jako první byl otevřen přechod v ulici Bornholmer Strasse a dvě minuty po půlnoci hlásila východoněmecká policie: "Všechny přechody otevřeny. Zeď padla."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám