Hlavní obsah

Ukrajinské síly jsou pod rostoucím tlakem separatistů

– Kyjev/Doněck

Situace ukrajinský sil zapojených do protiteroristické operace ATO je složitá, potýkají se s rostoucí aktivitou separatistů, kteří neustávají v útocích, přiznala v sobotu Ukrajinska pravda. Při střetech s rebely na východě Ukrajiny zahynuli v pátek tři ukrajinští vojáci. Separatisté také zajali skupinu ukrajinských vyjednavačů a podle Kyjeva se mobilizují.

Foto: Reuters

Trosky zničeného obrněného transportéru BMP-2 u Starobeševa

Článek

Podle ukrajinské bezpečnostní rady separatisté nyní provádějí urychlenou mobilizaci mezi obyvateli Šachtarsku, Zugresu, Snižném, Ilovajsku a Amrosijevky,

”Při obraně doněckého letiště zahynul kulkou odstřelovače desátník, dalších 15 vojáků utrpělo různě závažná zranění,” uvedlo tiskové oddělení ATO ke smrti výsadkáře a doplnilo, že situace v oblasti ATO je složitá, bojovníci střílejí, nasadili dělostřelectvo: „Večer a v noci bandité ostřelovali naše pozice. Nejžhavější to bylo v oblasti Debalceva, Nikišyna a Černuchyna. Bojovníci stříleli z děl, minometů a ručních zbraní.“

Národní bezpečnostní rada pak uvedla, že v pátek padli ještě další dva vojáci.

„Přesnou střelbou byla palebná postavení bojovníků potlačena, bandité utrpěli ztráty živé síly i na výzbroji,“ smnažilo se komuniké vylepšit pesimistický obraz.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Ukrajinští teenageři míjejí kráter vytvořený po dopadu granátu v Doněcku

Podle ředitele Centra pro vojenskopolitická studia Dmytra Tymčuka byly ukrajinské pozice ostřelovány ve více než čtyřiceti případech. Nejvíce útoků - patnáct - bylo u Debalceva, kde bylo napadeno mimo jiné šest kontrolních stanovišť. Dvanáct útoků bylo podniknuto v Doněcku.

Doněcká radnice uvedla, že ve městě střepiny zranili dva lidi: „Noc v Doněcku byla neklidná. Podle sdělní obyvatel v severní části města byly opakovaně slyšet jednotlivé výstřely a výbuchy.“ Střelba poškodila domy i plynové potrubí.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Telefonující obyvatel Doněcku, který je vídět dírou ve zdi domu zasaženém při ostřelování

Zajatí vyjednavači

V oblasti Nikišyna zajali separatisté skupinu vyjednavačů. Uvedl to poradce ministra obrany Vasyl Budyk: „Výroky (separatistů) jsou stále agresivnější, jednání je stále agresivnější. V oblasti Nikišyna byla vzata do zajetí pětičlenná skupina našich vyjednavačů.“ Dodal, že ve skupině byli tři vojáci a důstojníci: „Bohužel to není první případ, kdy berou do zajetí naše. Nekoukají na to, pod jakou přicházejí vlajkou.“

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Horníci u dolu 22 Kommunar v Nižné Krynce míjejí zničení lokotraktor

Podle gubernátora Luhanské oblasti Hennadije Moskala zaútočili separatisté 21krát, přičemž pálili z minometů, děl i raketometů BM-21 Grad. Útoky si podle něj nevyžádaly žádné oběti, ale značné škody na infrastruktuře: „Přerušeno je zásobování plynem Trochizbenky. Krjakivky a Sokilnyků v Novoajdarském okrese i Černuchyna. Kvůli tomu jsou nyní bez centrálních dodávek tepla a teplé vody.“ Dodal, že kvůli pokračující palbě je nemožné škody opravit a obnovit dodávky plynu a tepla.

Povstalci posilují

Ukrajinská vláda a rebelové se 5. září v Minsku domluvili na příměří, které však téměř každý den porušují střety. Situace se ještě zhoršila po volbách povstaleckého vedení, které Kyjev a Západ odmítají uznat.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Neoznačená kolona nákladních vozidel u Makijivky, kterou drží separatisté

Reportéři AP zaznamenali pohyb kolon nákladních vozů u separatistů. Podle mluvčího rady Voladymyra Polevého Rusové zvyšují svou přítomnost v oblastech ovládaných separatisty, zejména ve Ščastje, pervomajku Popasném a Slovjanoserbsku v Luhanské oblasti.

Boje na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádaly více než 4000 mrtvých, převážně civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám