Hlavní obsah

Na Slovensku vyvolala skandál knížka o sexu pro malé děti

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Emotivní reakce vyvolala na Slovensku knížka, která má přiblížit sex malým dětem. „Tuto knihu bych svým dětem určitě nekoupil a autora bych nechal zavřít rovnou do blázince,“ uvedl pro deník Nový čas Bruno Korýtko z Banské Bystrice.

Foto: Profimedia.cz

Knížka je určena předškolním dětem. Ilustrační foto

Článek

Knížka byla přitom vydaná už v roce 2009, ale veřejná diskuse stále neutichá. „Takovou knížku bych dětem určitě nekoupil. Zdá se mi absolutně nevhodná pro děti ve školce,“ dodal Ján Lelák z Prešova.

Knížka obsahuje například doporučení: „Je nezbytné, aby muž a žena dosáhli při pokusu o vyvrcholení (orgasmus), aby muž vnikl penisem do pochvy ženy a tam vystříkl semeno (ejakuloval).“ Knížka je doprovázena obrázky souložícího páru, pohlavních orgánů, kondomu apod.

S dětmi mají o sexualitě mluvit rodiče

Aliance pro rodinu vyzvala na sociální síti rodiče, aby se svými dětmi o sexualitě mluvili. „Není lepší, když o sexualitě a citlivých tématech mluví s dětmi ti, kteří je znají nejlépe a kterým děti důvěřují, tedy rodiče? Ano, vyžaduje si to zralost a odvahu, ale na to tady rodiče jsou a právě oni mají dítěti pomáhat pochopit krásu skutečné lásky bez rizika, že se k němu informace dostanou nevhodnou formou a obsahem,“ uvedla Aliance pro rodinu.

Institut lidských práv však upozornil, že knížka je určená rodičům dětí vstupujících do puberty. „Obsahuje textové části, vyšla v roce 2009 a doposud se v žádné školce neobjevila,“ upozornil institut.

„Téma sexuální výchovy jako takové není začleněno do obsahu státního vzdělávacího programu pro mateřské školy. V rámci výchovně-vzdělávacího procesu dostávají děti pouze informace o rodině, rodinných vztazích, narození dítěte - sourozence. Jejich součástí v žádném případě nejsou sexuální témata v takové podobě, jak je přináší uvedená knížka,“ uvedlo ministerstvo školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám